Skrevet af Rasmus Hylleberg


Der skal endnu mere fart på den grønne omstilling i Danmark, og torsdag fremlægger regeringen derfor et udspil til en ny energiaftale. Med udspillet følger blandt andet en pose penge på 4,2 mia. kroner til solenergi, vindmølleprojekter bølge- og vandkraft i perioden 2020-2024, og samtidig tilsidesættes tilskudsordningerne til fordel for teknologineutrale udbud. 

Med det nye udspil følger selvsagt en masse opgaver til det danske erhvervsliv, og her spiller advokatbranchen også en rolle. Flere af landets store advokathuse yder allerede specialiseret rådgivning inden for offshore, onshore og energi, og regeringens nye udspil vil sandsynligvis også betyde øget aktiviteter hos de huse, der har denne specialisering. Det mener partner og advokat med speciale i energisektoren fra Gorrissen Federspiel, Michael Meyer.

"Advokater har altid meget at lave, hvis der rigtig sker noget på projektbasis, så store offshoreinvesteringer vil være interessante projekter for både store og mellemstore advokathuse. Hvis man kigger på de her offshoreprojekter, så er der typisk en budrunde med deltagelse af bl.a. konsortier, og det er også store projekter, når de skal implementeres," siger han til K-News.

Globalt set begynder rigtig mange lande at kigge på offshore aktiviteter, og der vil være langt flere danske virksomheder, som kigger på det globale marked, og det vil nok betyde et højere aktivitetsniveau ved rådgivning til virksomheder

Også hos TVC har man i mange år rådgivet virksomheder inden for offshore og energi. Her ser man allerede øget aktivitet på området i et globalt perspektiv.

"Globalt set begynder rigtig mange lande at kigge på offshore aktiviteter, og der vil være langt flere danske virksomheder, som kigger på det globale marked, og det vil nok betyde et højere aktivitetsniveau ved rådgivning til virksomheder," siger Christian Halskov Sauer, advokat og partner med speciale i energi og forsyning.

 

Positiv dominoeffekt

Christian Halskov Sauer tror dog, at det primært bliver de store advokathuse med specifik specialisering, som vil opleve øget aktivitet, da flere af de store aktører har deres egne inhouse-jurister, simpelthen fordi aktørerne på markedet vil være langt mere professionelle.

"På offshore vind har man de seneste år haft meget store udbud, og det ser ud til at fortsætte. Jeg tror faktisk at udspillet vil betyde et lavere aktivitetsniveau for advokater. De forventede nye regler indebærer, at det bliver mere professionelle spillere og udviklere, og hvis de skal have rådgivning, så har de fleste allerede inhousejurister eller meget stor erfaring. Så den efterspørgsel der vil komme vil være præget af meget høj specialisering. Jeg tror faktisk, at visse projektudviklere på markedet i dag vil droppe det her område."

Jo mere der sker i en branche, jo mere er der også at lave for os

Michael Meyer ser dog yderligere muligheder ved de positive dominoeffekter, som de nye store projekter vil medføre. De nye udbudsregler vil ifølge ham øge efterspørgslen på rådgivning inden for andre områder.

"Det er svært at sige, hvad det vil betyde inden vi kender indholdet, men det er klart, at hvis der kommer to nye offshoreparker, så vil der være en betydelig opgaver. Der er også mange udenlandske spillere, som vil være med, og det er bestemt interessant. Ny teknologi giver også patentretlige og imaterialretlige problemstillinger. Hvis der sker meget i en branche som f.eks. offshore, så er der jo også mange transaktioner i den her sektor. Jo mere der sker i en branche, jo mere er der også at lave for os," siger han.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak