Skrevet af Rasmus Hylleberg


Airconditionen summer lystigt i mødelokalet hos DLA Piper på Rådhuspladsen. Lyden brydes af en 'tssh', da øloplukkeren bryder kulsyreloftet i den kolde San Pellegrino-flaske. Udenfor brager solen ned på den 66. sommerdag denne sommer.

"Jeg nyder at leve et aktivt liv - jeg har vel efterhånden løbet mere end 30 marathons, og jeg løber faktisk stadig en 3-4 stykker om året."

På den anden side af bordet sidder Martin Lavesen. Han tager en tår af sin danskvand, inden han fortsætter:

"Jeg synes, det er et stort frirum, både at løbe sammen med andre men også at løbe alene, for jeg løber altid uden telefon og musik. Her er det altså underbevidstheden, der arbejder, og du kan få vendt nogle ting, der ikke er tid til i en travl hverdag. Jeg er også medlem af en lille løbeklub med folk med vidt forskellige baggrunde, og det er et fantastisk netværk, hvor man kan vende stort og småt med en masse mennesker, som ikke har noget med advokatbranchen at gøre," siger han.

Han smøger ærmerne lidt længere op og retter på solbrillerne i panden, inden han fortæller om en af sine andre passioner. En passion som han har fået lov at dyrke gennem sit arbejde.

Det er jo en generalforsamling, hvor der er vanvittig mange følelser i, også tilbage i de tider, hvor det ikke gik så godt i klubben. Det er f.eks. den eneste børsnoterede generalforsamling, jeg har haft, hvor jeg også havde sikkerhedsvagt på et tidspunkt

"Jeg har bl.a. en rolle som dirigent til Brøndby IF’s generalforsamlinger, da DLA Piper repræsenterer klubben. Jeg har været dirigent i 10 år efterhånden, og det er jo en generalforsamling, hvor der er vanvittig mange følelser i, også tilbage i de tider, hvor det ikke gik så godt i klubben. Det er f.eks. den eneste børsnoterede generalforsamling, jeg har haft, hvor jeg også havde sikkerhedsvagt på et tidspunkt. Men det er jo en fantastisk generalforsamling, for her er det virkelig folk og ildsjæle, der rejser sig og tale dunder for deres klub, og der kan det da nogle gange godt være en udfordring at få folk til at sætte sig ned igen. Det er fantastisk at mærke den her energi blandt aktionærerne, da man ofte her køber aktier med hjertet. Så det er ikke unormalt, at der er 4-500 mennesker til stede. Jeg håber selvfølgelig, at det går godt for Brøndby, men jeg er nu Liverpool-mand, det er der mit fodboldhjerte ligger," siger han smilende.

 

Forandring fryder - og udfordrer

Martin Lavesen tiltrådte stillingen som managing partner hos DLA Piper i oktober 2017 efter i mange år at have været advokat og partner hos LETT, som i foråret 2017 smeltede sammen med DLA Piper. Som ny mand på posten har det derfor været Martin Lavesen, der det sidste år har været styrmand for den forandring, som firmaet har skulle implementere.

Hvad var det for et firma, du overtog ledelsen af tilbage i oktober?

"Da jeg overtog posten som managing partner var vi lige blevet en del af DLA Piper. Vi havde været gennem en proces, hvor vi blev enige om, at vi gerne ville være frontrunners på det her med at blive en del af en international advokatkæde. Vi kom i dialog med DLA Piper, som gerne ville placere sig i Danmark, og det forløb kørte et halvt års tid, hvor man forsøgte at lære hinanden at kende og se, hvad fordele og ulemper der var i det spil. Og der endte vi med at tage en partnerbeslutning, hvor vi blev enige om, at det ville vi gerne være en del af. Så det var faktisk dem, der oprindeligt kontaktede os."

Hvilke muligheder så I hos LETT i sammensmeltningen med så stor en spiller som DLA Piper?

"Det at blive en del af sådan et stort internationalt advokatfirma, det tror jeg ligger dybt i mange danske advokater. Vi er et lille land, og vi har altid haft et sundt globalt udsyn. Men samtidig har vi den her frygt for, at vi risikerer at afgive noget af vores selvstændighed. Og der har mange advokatfirmaer forsøgt at åbne afdelinger i andre lande selv – der mente vi i stedet, at vi kunne få del i denne internationale tilstedeværelse ved at blive en del af DLA Piper, for vi har jo fået muligheden for at gå sammen med nogle, som allerede har et bredt netværk rundt om i hele verden. Vi nærmer os efterhånden 60 lande – seneste skud på stammen er Irland og Zimbabwe."

Advokatbranchen har jo ikke været kendt for store investeringer, men det har ændret sig og vil accelerere yderligere. F.eks. tror jeg at robotter og AI vil blive en del af alle danske advokaters dagligdag.

Ifølge Martin Lavesen er der gang i udviklingen i advokatbranchen, hvor risikovillighed og opportunisme vinder frem.

”Advokatbranchen har jo ikke været kendt for store investeringer, men det har ændret sig og vil accelerere yderligere. F.eks. tror jeg at robotter og AI vil blive en del af alle danske advokaters dagligdag. Gennem DLA Piper får vi adgang til at løfte disse store opgaver globalt, på forkant og med langt flere muskler, end hvis vi skulle gøre det selv. 

Det har da også være en spændende udfordring for Martin Lavesen og ledelsen at få et af Danmarks ældste advokathuse til at acceptere og spille ind i den nye forandring. For Martin har det været essentielt at arbejde med værdierne, kulturen og det nye 'DLA Piper-dna' som det første.

"Det handler jo om at sikre, at vi alle trækker i den samme retning, og det er ikke altid nemt, når man har alle de her små landmænd, som skal have deres 20 tønder land. Og det er en rejse som tager tid. Mange partnere er jo små konger i deres eget rige, og det er en øvelse at skabe et fælles kongerige, så vi får den her vi-kultur hele vejen rundt. Der er mange danske advokatfirmaer, der gennem årene har forsøgt sig med at være ”rigtig internationale”, men få, hvis nogen, har været en virkelig succes. For det kræver volumen, stædighed og et dybt kendskab og relation til det lokale område for at blive en succes," siger han.

 

Det handler først og fremmest om fællesskab

Mens airconditionen brummer insisterende, bliver også Martin Lavesen insisterende. Dog stadig smilende. For hvis der er noget, der kan tænde den 49-årige advokat, så er det arbejdet med kultur og forandringsledelse. For ham handler det om 'at bygge huset nedefra.'

Der er jo et saying der siger: culture eats strategy for breakfast. Og jeg tror ikke du kan have en velfungerende virksomhed, uden du har en velfungerende kultur.

"Kultur og værdier er helt afgørende. Der er jo et saying der siger: culture eats strategy for breakfast. Og jeg tror ikke du kan have en velfungerende virksomhed, uden du har en velfungerende kultur. Vi har også en interesse i, at der skal være work life balance. Vi er ikke dem, der kræver flest antal timer fra vores medarbejdere, og det er vi også kendt for på universiteterne, at der også er plads til andre ting. Vi vil gerne have det hele menneske, og at der er et relativt fladt hierarki, hvor den studerende også kan banke på min dør. Alle skal føle, de er en del af holdet, men det er ikke en let øvelse, særligt når du tager så mange nye folk ind."

Martin Lavesen eget web1

Hvordan føler du, at I er kommet igang med den her forandring?

"Her et år efter synes jeg egentlig, at mine forventninger er blevet indfriet. Beslutningen om at blive en del af DLA Piper blev taget i stort set enstemmighed. Og det er altså ikke alle beslutninger i advokatvirksomheder, som bliver taget i enstemmighed," tilføjer han smilende.

"Det har da også krævet en indsats, for skal man have det fulde ud af sådan et samarbejde, så kræver det, at man investere i det. Det synes jeg vi har gjort, og vi har faktisk også fået et fint vindue i den internationale organisation, så vi har fået gode sager ind via andre DLA Piper-kontorer. Og så har vi fået skabt nogle super gode relationer til partnere i de andre lande."

 

Da DELACOUR blev en del af DLA Piper

Sammensmeltning med DLA Piper er dog ikke Martin Lavesens eneste forandringsprojekt. Lige inden sommerferien kunne firmaet oplyse, at de nu fusionerede med DELACOUR. Her har forandringen krævet nogle andre ting, end da LETT skulle til at hedde DLA Piper.

"Ændringen fra at være LETT til at være DLA Piper har været rimelig operationel – det er jo stadig de samme mennesker og de samme lokaler, men vi har selvfølgelig skulle se os som en del af noget større og mere internationalt. Med DELACOUR kommer nogle mere praktiske ting, hvor vi jo skal have flyttet en masse medarbejdere, men der kommer også nogle kulturelle ting, og der er vi begyndt at mødes på kryds og tværs, så vi bygger huset nedefra. Vi bliver jo et hus med 380 medarbejdere, og der kan man ikke nå at kende alle. Så vi arbejder på at facilitere, at man får mødt dem, man skal arbejde tæt sammen med, og at man mødes til sociale arrangementer, så man lærer hinanden at kende, og finder mennesker bag."

De mange forandringer kræver ifølge Martin Lavesen fællesskab i hele huset.

"Som direktør skal jeg prøve at spille alle gode. Dette gælder særligt den administrative stab. Jeg skal sørge for, at vores marketingfolk, de får lov at lave marketing i den her virksomhed, og at det ikke pludselig er advokater, der gør det af egen drift. At vores HR-folk får en platform for at kunne lave HR. Og i den her verden, så handler det i den grad også om at samle et fællesskab. At sikre at vi leverer på de mål, vi gerne vil, og at vi så samtidig har det sjovt. Det skal stadig være et sted, hvor alle fra piccolinen til partneren synes, at det er et sjovt sted at være. Vi tager på La Santa her om en måned, hvor vi tager hele firmaet med i fire dage, og her skal vi bl.a. arbejde med, hvordan det er at være en organisation og et team.

Så der er ikke umiddelbart flere fusioneringer på vej lige foreløbig?

"Nej nu skal vi arbejde med vores værdier og vores kultur og netop skabe det her fællesskab, så målet er lige nu at trække vejret og få skabt de gode samarbejder inden for DLA Piper-familien. Så nøgleordet bliver integration. Der er ikke planer om flere fusioner, men nu skal vi arbejde på at udnytte vores internationale muligheder med vores nationale kompetencer."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak