Skrevet af Rasmus Hylleberg


Alle opfindelser starter med en god ide. En ide om, at noget kan gøres smartere eller på en anden måde. Ideer kan lede til banebrydende opfindelser, som ændrer verdenshistorien for altid. De kan ændre basale arbejdsgange og gøre vores hverdag nemmere. Og så kan de inspirere andre til at gå nye veje og tænke og agere anderledes. Og mens Thomas Edisons ideer i slutningen af 1800-tallet hører til den første kategori, så har advokaten og den advokatfuldmægtige bag Edison Law ambitioner om det sidste. 

35-årige Kristian Holte og 33-årige Michael Pilegaard danner tilsammen det unge advokatkontor. Og mens missionen og målsætningen er de samme, så er forskellighederne mellem de to til at tage og føle på. 

Du har din progression og du har din anciennitet og det handler om at komme klokken 9 om morgenen. Og det blev jeg ekstremt provokeret af. Set tilbage, så var jeg en super dårlig ansat.

"Da jeg blev færdig, blev jeg ansat som advokatfuldmægtig hos Plesner, og var der meget kort. Der lærte jeg rigtig meget om mig selv, forstået på den måde, at jeg vidste ikke hvad det var jeg gik ind til og jeg vidste ikke, hvem jeg selv var. Plesner er selvfølgelig en kæmpe organisation, og der er et klart hierarki med en meget smal linje for, hvordan man gør tingene. Du har din progression og du har din anciennitet og det handler om at komme klokken 9 om morgenen. Og det blev jeg ekstremt provokeret af. Set tilbage, så var jeg en super dårlig ansat. Jeg havde en masse forestillinger om hvad jeg kunne, og det kunne jeg så ikke, når det kom til stykket. Jeg var meget overvurderet og følte et stort clash," siger Kristian eftertænksomt. 

 

Modsætninger mødes

Kristian Holte er født og opvokset i Dyssegårdskvarteret nord for København grænsende op til Hellerup. En klassisk 12-tals elev for hvem det oplagte valg var at læse jura. På den anden side står Michael, der blev ansat hos Kristian som advokatfuldmægtig 1. februar 2017. Oprindeligt fra en forstad til Fredericia startede Michael med at søge andre veje. F.eks. var han en tur forbi den franske fremmedlegion.

"Fremmedlegionen er en elitehær i Frankrig for udlændinge, som laver elitemissioner og hemmelige missioner for den franske stat. En af de ting jeg tager med, og som jeg hele tiden bruger er – vi lever i en verden, hvor du kan møde op på dit arbejde og have mange forskellige ansigter og så kan du gå hjem og være en helt tredje. Det er der ligesom plads til, men på den måde kan det være svært inderst inde at vide, hvem folk egentlig er, hvad der motiverer dem, hvad deres frygt er, og hvordan de egentlig vil handle, hvis det var, de ikke havde alle de her lag. Du kan jo god kigge på en mands handlinger, men disse handlinger er jo ikke altid et udtryk for, hvem han er som person. Hvis han har lært sig, at han skal handle på en måde og f.eks. donere penge til velgørenhed og være et godt menneske, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at han er det," siger Michael og fortsætter:

"Det jeg lærte i Fremmedlegionen, det er, at du bliver fuldstændig strippet for alt. Det er meget dyrisk, og du kommer helt derud, hvor du ikke kan skjule, hvem du er. Og det synes jeg har lært mig rigtig meget i forhold til f.eks. konfliktløsning, hvor det gør det nemmere for mig at anvende denne her lidt bløde videnskab og analysere, jamen hvad er det egentlig for nogle interesser, der er på spil i virkeligheden. Det handler meget om at læse mennesker."

Mens Kristian fra dag 1 var optaget af at udfordre og innovere, var Michael langt mere i tvivl om sin egen rolle inden for den juridiske verden.  

For det første valgte jeg efter studiet at cykle fra Istanbul til Danmark for at tænke over, om det var det rigtige valg for mig, er det det jeg vil. Det fandt jeg ud af på førstedagen, at det var

"Jeg har nok haft lidt mere selvindsigt, end Kristian har haft. Så jeg har tænkt meget over om den juridiske verden var noget for mig, altså advokatvejen. For det første valgte jeg efter studiet at cykle fra Istanbul til Danmark for at tænke over, om det var det rigtige valg for mig, er det det jeg vil. Det fandt jeg ud af på førstedagen, at det var. Det andet var det her værdifællesskab. Da jeg læste i USA havde jeg en mentor og underviser i forhandling. Hende spurgte jeg, hvad skal der ske, når jeg kommer hjem til Danmark. Jeg tænker, at jeg skal være advokat, men det er måske en lidt stiv og konservativ branche, og jeg er måske lidt for frembrusende på nogle punkter. Skal jeg bukke nakken og tage de tre år som fuldmægtig og så håbe, at jeg kommer højt nok op til at jeg kan sætte en dagsorden eller hvad skal jeg gøre?"

Og her blev hans underviser afgørende for, at Michael vendte tilbage med mod på at tage springet ind i advokatverdenen. 

Så mit råd til dig er, at du skal tage hjem til Danmark og være som du er, og ikke give en fuck for noget

"Hun sagde bare: Du har et exceptionelt talent for ikke at give en fuck for noget, samtidig med at du har self awareness. Så mit råd til dig er, at du skal tage hjem til Danmark og være som du er, og ikke give en fuck for noget. Gør tingene på din egen måde. Det der nok kommer til at ske, det er, at du nok kommer til at blive fyret nogle steder, men det gør ingenting, for så kommer du hurtigt videre til det rigtige sted. Du vil være en af de mennesker, der vil kunne gøre det på din egen måde. På et eller andet tidspunkt vil der være en partner, der ser det, og som kan lide det og som vil trække dig forbi alt det andet, så du får lov at blive advokat på din egen måde og rykke derop, hvor dine evner er bedst."

 

"Læs de her 800 sider inden 2. juledag"

Kristian søgte oprindeligt en advokat, som var bedre end ham selv. Han var derfor også umiddelbart afvisende, da Michael kontaktede ham. 

”Jeg tog ham ind, fordi jeg var for nysgerrig. Michael var simpelthen for usædvanlig en profil, og så ville jeg finde ud af om han var det, han sagde han var," siger Kristian.

Så Michael kommer med alle de her historier fra Fremmedlegionen og han fortæller, at han har været slagter – det ret fedt det der med social mobilitet og rykke sig selv op af. Men for at være helt ærlig (...) kan man skrive, når man har været slagter?

"Så Michael kommer med alle de her historier fra Fremmedlegionen og han fortæller, at han har været slagter – det ret fedt det der med social mobilitet og rykke sig selv op af. Men for at være helt ærlig, så skulle jeg jo også spørge mig selv, om jeg kunne bruge historier fra Fremmedlegionen til noget, når vi f.eks. skulle til at forhandle kontrakter med klienter. Kan man skrive, når man har været slagter? Så efter samtalen, så skriver jeg til Michael om vi skulle mødes 3,5 dag mellem jul og nytår fra 6 morgen til 6 aften, og så kunne vi se, om der derefter var grundlag for at arbejde sammen. Michael svarede bare ok – og det siger jo rigtig meget om ham. For var han begyndt på alt muligt med, om han fik penge for det, eller hvad med det ene og det andet, så havde det ikke passet til ham. Det jeg gerne ville, det var at se om han var dygtig nok til det faglige."

To dage før juleaften 2017 sendte Kristian en udførlig pensumliste til Michael. Beskeden var klar - læs det, forstå det og så har vi et fælles grundlag.

"Vi skulle egentlig holde jul hjemme hos os med familien. Så det endte med, at jeg sad og læste otte timer juleaften, kun afbrudt af pakkeleg og julemad," siger Michael. 

 

Fra rebelsk til anderledes til sin egen

Men hvad vil Edison Law? Hvad er deres raison d'être i en konkurrencepræget advokatverden, hvor udviklingen går stærkt? Ifølge Kristian er det en rejse, som de stadig er på. For firmaet og værdierne i firmaet er under konstant forandring.

"Jeg synes jo, det er ekstremt positivt, hvis man ikke har for meget respekt for hvordan tingene er. Men samtidig er man selvfølgelig nødt til at holde sig inden for de linjer, som jeg udstikker. At være rebelsk er ikke nogen kvalitet i sig selv, med mindre der er en god grund," siger Kristian og tilføjer:

"Jeg startede med at være meget fascineret af startup-miljøet og det her lidt kontrære med, at man for alt i verden skulle gøre tingene anderledes. Det jeg så nu er begyndt på, det er at tænke hvorfor? Er det godt at tingene skal være anderledes som en værdi i sig selv? Man kan jo hurtigt spænde ben for sin egen succes ved hele tiden at søge anderledes veje, og det er en af de fejl, som jeg har begået. En tendens jeg har i mig, det er at tage tingene for vidt. At være kontrær som værdi synes jeg ikke er en værdi, medmindre det har et godt formål. Og det ligger jo i det at være kontrær, at man ofte ikke har ret."

Som eksempel fremhæver Kristian timeprisstrukturen i branchen som et punkt, hvor han har rykket sin opfattelse.

Jeg har været ekstremt kritisk over for brugen af timeafregning, og jeg har fokuseret rigtig meget på de negative incitamenter som tidsafregning kan skabe (...) Og her er jeg simpelthen bare blevet klogere (...)

"Jeg har været ekstremt kritisk over for brugen af timeafregning, og jeg har fokuseret rigtig meget på de negative incitamenter som tidsafregning kan skabe, f.eks. det her med at skrive ekstra timer på eller tage den mest komplekse løsning, som tager længst tid. Og her er jeg simpelthen bare blevet klogere, og nu forstår jeg det mere nuanceret end det." 

Så prisstrukturen er tilbage som integreret del af jeres forretningsmodel?

"Da Kristian startede, havde han meget med startups at gøre, og for dem var det vigtigt med en fast pris for opgaven, så der var klarhed over prisen. Det var måske den rigtige model for at lave en god forretning med den kundegruppe. Nu er den model forandret med de kunder vi har nu, de har et meget mere komplekst behov. Du kan ikke forudsige tid og pris inden. Og hvis du har en kompleks opgave som skal løses til en fast pris, så kan advokaten jo forsøge at tage den mest simple vej og skære ting af hurtigt. Og har du lyst til det, hvis du f.eks. skal rejse en stor investering til din virksomhed? Det er den vigtigste begivenhed i dit professionelle liv, og den vil have konsekvenser for resten af din karriere, har du så lyst til, at vi som advokater sidder med et incitament til at gøre tingene så simpelt som muligt? Det vil du ikke!" siger Michael.

Hos Edison Law handler det, at gøre tingene anderledes, om at være omstillingsparat. Om at erkende sine fejl og bruge dem aktivt til at blive bedre. 

"Hvis du kigger på den måde vi gør tingene på, så ændrer den sig hele tiden. Det vi gjorde i '17 gør vi ikke nødvendigvis længere, og det synes jeg er meget positivt. Det handler om at blive bedre og lære af de fejl vi lavede i f.eks. 2017, og der var masser. Vi har måske rettet op halvdelen, men det vigtigste er, at vi hele tiden bliver klogere," siger Kristian

"Det der er det rigtige for mig i dag, er ikke det rigtige for mig om 10 år. Omgivelserne og en selv forandrer sig hele tiden. Og det kan jeg godt lide ved Kristian – han kan gå ud og sige: ”faste priser er noget møg, I andre er nogle idioter, groft sagt.” Hvis han ikke havde evnen til at være sårbar og sige, okay nu har jeg testet det af, min hypotese var ikke det rigtige, så ville han ikke komme nogen vegne," siger Michael.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak