10/09/2020 -

Advokat: ”Husene rekrutterer allerede nu til insolvensafdelingerne”


Mange virksomheder holdt vejret, efter Danmark lukkede ned, og deres indtægtsgrundlag blev revet væk under dem. Men indtil nu, har vi ikke set den mængde af konkurser, som man først kunne have forventet. De historiske hjælpepakker ser ud til at have hjulpet. Men hvad med nu, hvor de holder op, og virksomhederne skal til at betale pengene tilbage? Vi har hos K-News taget temperaturen på to af advokathusenes helt store områder, insolvens og M&A, efter corona.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen Foto: Shutterstock


Da coronanedlukningen ramte Danmark efter statsministerens melding den 11. marts i år, stod vi alle ansigt til ansigt med en forandret virkelighed. Ikke mindst virksomhederne, der skulle forsøge at holde hånden under en forretning, hvor en stor del af indtjeningen forsvandt fra den ene dag til den anden. Der blev spået om konkurser, der ville stå i kø for at komme til, og virksomheder, der måtte lade livet brat. Men indtil nu ser det ud til, at de har ladet vente på sig.

”Efter statsministerens udmelding kunne man jo godt få en følelse af, at vi ville få meget travlt. Men meget hurtigt fandt vi ud af, at vi ikke fik meget travlt – fordi alt var lukket. Selv skifteretterne var lukket, så det kunne ikke lade sig gøre at få meget travlt,” lyder det fra Pernille Bigaard fra Sundgaard Advokater, der er en af Danmarks mest erfarne kuratorer, i den nyeste udgave af ”Magtens Tredeling”.

Den anden deltager i studiet, Karsten Pedersen, sidder som repræsentant for et andet af advokatkontorernes helt store forretningsområder og indtægtskilder, nemlig M&A. Han er partner hos DLA Piper og M&A-advokat og her så man omvendt ret hurtigt effekterne af nedlukningen.

”Jeg kunne lynhurtigt se, at vi ville få en forandret virkelighed. Der var en rum tid, hvor der ikke skete så meget. Processerne blev sat på pause, og der var en konsensus om, at vi satte det hele på hold, både sælger og køber lagde pinden, så vi så ikke særlig meget aktivitet,” forklarer han.

 

Stilhed før stormen

Begge peger de på, at de historiske hjælpepakker, som politikerne har udstedt til erhvervslivet for flere milliarder af kroner, har været med til at holde liv i virksomhederne. Fra flere steder, blandt andet Kammeradvokaten, er der blevet peget på, at der faktisk har været færre konkurser i denne periode end normalvis, og at hjælpepakkerne på den måde har været med til at holde hånden under nogle forretninger, der ellers ville være gået nedenom og hjem.

Men ifølge Pernille Bigaard er det stilhed før stormen, vi oplever lige nu, og hun har hele tiden peget på, at vi ville se en bølge af konkurser ramme her efter sommeren.

”Jeg tror, at vi kommer til at se et stort antal her i efteråret, og jeg tror, det begynder inden for den næste måneds tid. Der er en række virksomheder, der har klaret sig fint med hjælpepakkerne. Men nu holder hjælpepakkerne op, og det betyder, at de skal til at betale eksempelvis moms og skat tilbage, og det er nok de færreste af dem, der, mens vi har været lukket ned, har været i stand til at spare op til at kunne betale det tilbage. Og det tror jeg kommer som en overraskelse for nogle, at nu skal de penge altså retur. Så derfor tror jeg, der kommer et stort antal konkursboer nu her,” siger hun.

Både Pernille Bigaard og Karsten Pedersen peger på virksomheder, der er afhængige af eksporten, som værende særligt udsatte, fordi deres forretning afhænger af nogle mekanismer, de ikke selv er herre over, og hvor eksempelvis amerikanske virksomheder ikke har haft samme hjælpepakker til rådighed for at holde gang i hjulene.

 

En ny virkelighed

Når det gælder M&A, har man på globalt plan sæt en kæmpe opbremsning. Forbes har beskrevet, at i USA faldt aktiviteten på området med 50 procent i løbet af det første kvartal, mens andre tal viser et globalt fald på 72 procent alene i april måned.

”Det er samme tendens, vi har set herhjemme,” fortæller Karsten Pedersen, der også forklarer, at det selvfølgelig påvirkede DLA Pipers egen strategi for resten af året:

”Det slog fuldstændig bunden ud af vores planlægning. Det er klart, at det betyder meget. Men det, der har overrasket mig positivt, er, hvor hurtigt vi har kunnet omstille os. Ligesom vi ser det ude hos virksomhederne. Man har været utrolig hurtig til at akkumulere sig til en ny virkelighed. Jeg er utrolig imponeret over medarbejderne, der så hurtigt har stillet om,” siger han.

Det er ikke kun aktiviteten på M&A-området, som corona har påvirket. Det har også ændret på selve processerne.

”Det er meget et spørgsmål om kemi ved køb og salg. Vi har kørt processer, hvor folk ikke har mødt hinanden. Så man har skullet finde hinanden også i en virtuel virkelighed for at se hinanden an. Og det er lykkedes, så vi kan se nu, at det kan lade sig gøre,” siger Karsten Pedersen.

Derudover er der også kommet større krav til eksempelvis due diligence, fordi alle lige nu er mere på vagt, når det kommer til at løbe risici.

”Man bruger meget tid på due diligence. Forsikringsselskaberne stiller blandt andet langt større krav til det, og til at virksomhederne skal stille med mere robusthed. Så det tager mere tid, og det bliver nogle længere processer,” forklarer Karsten Pedersen.

 

Samarbejde på tværs

Men hvordan ser resten af 2020 så ud, hvis man spørger de to advokater? Begge peger de på en tendens til, at virksomhederne er begyndt at se mere indad for at optimere deres forretning, sikre likviditeten og kigge på deres strategi fremover.

”Virksomhederne begynder at skære til, så det er rettidig omhu vi ser fra virksomhederne, hvor de virkelig får kigget i dybden på rentabiliteten i forretningen,” siger Karsten Pedersen.

Derudover ser de begge et resterende 2020, hvor især insolvensafdelingerne vil få travlt med at rekruttere nye medarbejdere.

”Husene rekrutterer allerede nu til insolvensafdelingerne, har man kunnet læse. Husene vil gerne være klar og sidde med det rette antal medarbejdere, til når bølgen kommer,” siger Pernille Bigaard.

Hun håber dog på, at flere virksomheder vil se indad og skære eventuelle dårlige dele fra og i stedet gennemgå en rekonstruktion frem for at ende i en egentlig konkurssag. Og det er noget, som kan skabe samarbejde på tværs af insolvens- og M&A-afdelingerne.

”Jeg håber, man kommer til at se flere rekonstruktioner frem for konkurser. Det kan være svært for de mindre virksomheder, fordi der er en masse processer, der skal sættes i gang, men til gengæld er der nogle geværgreb, der kan holde virksomheden i gang. Det er en langt bedre ting at gøre, end at lade den dårlige del udsulte den gode del, så man til sidst er nødt til at lukke det hele ned. Det er noget, hvor vi godt kunne hjælpes ad,” siger Pernille Bigaard.

”Jeg tror, vi kommer til at samarbejde meget mere,” supplerer Karsten Pedersen og fortsætter:

”Jeg tror, vi får en periode med mere distressed M&A, hvor der er insolvens- og M&A-advokater, der arbejder sammen for at få de her processer til at lykkes relativt hurtigt.”

Du kan lytte til resten af podcasten her, hvor Pernille Bigaard og Karsten Pedersen går endnu mere i dybden med den betydning, som corona og nedlukningen har haft for insolvens- og M&A-advokaterne.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak