Skrevet af Mathilde Skov Jensen - Foto: Sarah Cathrine Slott


I den ene ende af Brøndsalen ved Frederiksberg Have lyser en projektor op på et stort lærred og vidner om, at oplæg kommer til at udgøre en stor del af dagens program. Et rektangulært bord er stillet op langs væggen på den ene langside. På bordet ligger navneskilte sirligt i rækker og venter på den rette aftager. Fra 14.45 begynder folk så småt at ankomme til Frederiksberg Runddel. Inde i Brøndsalen bliver de runde borde langsomt fyldt med mennesker, i takt med at navneskiltene fra det firkantede bord er flyttet fra bord til bryst. Sporadisk småsnakken bliver til summen, der efterhånden fylder den højloftede sal. Forventningsfulde blikke vender mod det store lærred, hvor formand for DJØF Advokat Mathias Krarup står klar til at byde velkommen.

På det store lærred står der ’Mere god ledelse i advokatbranchen’. Mathias Krarup byder velkommen og siger tak til de 160 deltagende, der er mødt op og præsenterer kort programmet. Herefter slynger han spørgsmål ud i den store sal. Hvad er god ledelse? Og hvad kan vi som advokater og fuldmægtige bidrage til ift. god ledelse? Mathias Krarup har sit eget bud.

Jeg tror ikke nødvendigvis, man bliver valgt som leder i advokatbranchen, fordi man er en dygtig leder

”Det er vigtigt for os at italesætte ledelse, fordi advokatbranchen er rigtig god til mange ting. Den er rigtig god til at lave penge og rigtig god til at fordre dygtige advokater, der kan løse de sager, der er brug for i samfundet. Det, der traditionelt og historisk set har været mindre fokus på i advokatbranchen, er god ledelse. (…) Jeg tror ikke nødvendigvis, man bliver valgt som leder i advokatbranchen, fordi man er en dygtig leder. Der er mange dygtige ledere i branchen, men vi skal have endnu flere. Og det er også derfor, vi nu lancerer det her større projekt under arbejdsoverskriften ’Mere god ledelse i advokatbranchen’.”

 

Oplæg og faglig rundbordsdebat

Fredag eftermiddag var Brøndsalen ramme for DJØF Advokats årlige arrangement ’DJØF Advokatdagen’. Et arrangement hvor DJØF Advokats medlemmer samledes til faglige oplæg og socialt samvær. Temaet for dette års arrangement er ledelse i advokatbranchen, og det er der en særlig grund til, fortæller formand for DJØF Advokat Mathias Krarup:

”Mine forventninger til arrangementet i dag er at få nogle spændende perspektiver på, hvorfor vi har brug for at snakke ledelse i advokatbranchen. Jeg håber også lidt, at det kan være en eye opener for vores medlemmer ift. at blive klar over, at mange udøver en lederrolle, uden at det bliver italesat. Der er mange, der ikke er klar over, at de står i en ledelsessituation.”

Mathias Krarup

Med oplæg fra blandt andet Paul Mollerup, Stine Bosse og Rasmus Schjoldager var der lagt op til en dag i ledelsens tegn – og med fokus på deltagernes bidrag og stillingtagen. Fælles for alle oplæg var, at de omhandler temaet ledelse og lagde op til en fælles debat om, hvordan ledelse er og bør være i advokatbranchen. En af oplægsholderne var vicepræsident og Group General Counsel hos Danish Crown Rasmus Schjoldager. Med sin baggrund fra det danske erhvervsliv bidrog han med, hvordan Danish Crown arbejder med ledelse, og hvordan man kan implementere det i den juridiske verden. Han håber, at dagens tema for alvor kan sætte ledelse på dagsordenen hos den danske advokatbranche.

”Arrangementet bidrager forhåbentlig til debatten om, hvad der er god ledelse. Ledelse er altid et relevant emne at tage op, og i Danish Crown er vi optaget af at definere de principper og værdier, som skal være styrende for lederes adfærd og beslutninger”, fortæller han. Rasmus Schjoldagers oplæg ved dagens program havde fået navnet ”Konkret eksempel: Ledelse hos Danish Crown, implementering i den juridiske afdeling. Behov og nødvendigheder”, og han var dagens tredje af i alt fire oplægsholdere.

Rasmus Skjoldager

 

Ledelse på flere niveauer

Efter velkomsten træder facilitator Lene Flensborg ind på scenen, og spørgsmålene hvad bliver i optaget af? og hvad får i lyst til at tilføje? bliver sendt ud i salen til de deltagende, som drejer sig ind mod det runde bord og begynder at debattere. Kaffekanderne bliver ivrigt vendt, så mørke dråber triller ned i de hvide kopper, og Bülow-lakridserne fylder knapt så meget i skålene, som da klokken var 15. Udenfor rusker vinden i de opsatte parasoller, og indenfor rusker snakken i de deltagende og fylder lokalet med ord- og meningsudveksling.

Netop uklarheden om, hvorvidt man som advokat har en lederrolle uden nødvendigvis at vide det, er helt særligt for advokatbranchen, mener Mathias Krarup.

(...)i advokatbranchen har rigtig mange, der de facto udøver ledelse, uden at det bliver italesat som ledelse

”Advokatbranchen er også interessant sammenlignet med andre brancher af den årsag, at man i advokatbranchen har rigtig mange, der de facto udøver ledelse, uden at det bliver italesat som ledelse. Jeg tror ikke, der er nogle advokatkontorer, der vil omtale deres fuldmægtige som ledere, men der er flere advokatfuldmægtige, der de facto kommer til at udøve ledelse over for studenter, sekretærer og andre ansatte. Også advokater kommer per automatik til at udøve ledelse over for bl.a. fuldmægtige, så snart de får deres bestalling. Og sådan er der flere ledelsesniveauer, som bare aldrig bliver italesat som ledelse. Så mange er rent faktisk ledere, men uden at det bliver italesat, uden at de får ledelsestræning, uden at de får de redskaber, som mange ledere alt andet lige har brug for.”

Og det fokus møder positive miner hos de deltagende. Anja Hejde, som er advokat hos Tryg, er med til Advokatdagen for første gang. Bl.a. dagens tema har været medvirkende til, at hun i år er mødt op i Brøndsalen.

”Jeg synes, ledelse er et spændende tema. Jeg tror, at medarbejdere er blevet mere kritiske med tiden. Hvor tendensen tidligere var, at bare det, at man var ansat på et større advokatkontor, i sig selv var belønning nok til, at man havde lyst til at være der, der tror jeg, at folk i dag stiller større krav til deres arbejdsplads, og der er ledelse jo en helt essentiel del af det. Så det glæder jeg mig til at høre om”, fortæller hun.

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Få klar besked om nye artikler og podcasts direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig - og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak