11/05/2021 - Konkurrence

Alarmselskaber hovedpersoner i kæmpe norsk gruppesøgsmål


400.000 nordmænd er gået sammen i et gruppesøgsmål mod alarmselskaberne Verisure og Sector Alarm. Anklagen går på konkurrenceforvridende karteldannelse og håbet er at rejse i omegnen af én milliard kroner i erstatning.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


1,2 mia. norske kroner. 

Så stor var bøden, der landede på Verisure og Sector Alarms bord sidste år, da de norske konkurrencemyndigheder slog fast, at de to selskaber havde brudt konkurrenceloven.

Men det stopper ikke her. Op mod 400.000 kunder hos de to selskaber har nu samlet sig bag et gruppesøgsmål i foreningen Alarmkundeforeningen og har stævnet Verisure og Sector Alarm for at have krævet for høje priser for deres alarmer. Får gruppen medhold kan det udløse endnu en milliarderstatning for de to alarmselskaber i en sag, der allerede bliver betegnet som den største i Norges historie, skriver Advokatbladet.no

 

Tvisten

Grundlaget for det store gruppesøgsmål startede allerede sidste år, da Frank Bredal sammen med 180.000 andre vandt en erstatningssag mod Norges største finanskoncern DNB for ulovligt opkrævede gebyrer. Søgsmålet udmøntede sig i en samlet erstatning på 355 mio. kroner, og nu prøver Frank Bredal lykken igen mod Verisure og Sector Alarm.

Gruppesøgsmålet flugter med bøden fra de norske konkurrencemyndigheder, der altså sidste år pålagde de to selskaber en bøde på 1,2 mia. norske kroner. Afgørelsen kom efter det var blevet konkluderet, at Verisure og Sector Alarm havde delt markedet op i mellem sig, og dermed havde undladt at stimulere konkurrencen og dermed priserne på markedet ved slet og ret at sætte sig på hver sin geografiske del af det norske marked.

Og den manøvre har også fået konsekvenser for kunderne, der fra 2011-2017 potentielt har betalt alt for meget for deres alarmer. Og det er her, at Frank Bredal og de 400.000 andre kunder mener de har en sag, der kan resultere i en erstatning på yderligere én milliard kroner.

 

Parterne

Med på sidelinjen har Alarmkundeforeningen det norske advokathus Simonsen Vogt-Wiig, men selve omkostninger dækkes af firmaet Therium, der er gået ind i sagen som økonomisk partner gennem det såkaldte litigation funding, hvor investeringsfirmaer køber sig ind i retssager mod et forud aftalt provenu, afhængigt af sagens udfald.

Therium har i aftalen forpligtet sig til at støtte sagen økonomisk hele vejen gennem retssystemets tre instanser. Til den norske Finansavisen siger selskabet, at de ikke vil ikke kræve en procentdel af erstatningssummen, såfremt gruppesøgsmålet får medhold, men derimod "en multippel basert på hva vi har investert", siger Henrik A. Jensen, advokat hos Therium.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak