Skrevet af Rasmus Hylleberg


For første gang nogensinde er blockchain-teknologi blevet brugt i en officiel folkeafstemning. Det skete ved præsidentvalget i det vestafrikanske land Sierra Leone, hvor det schweiziske tech-startup Agora overvåget processen, der blev rullet ud i en den mest folkerige region i landet.

Blockchain-teknologi er indtil nu primært blevet brugt i forbindelse med finansielle transaktioner og ved køb og salg med kryptovaluta, men implementeringen af teknologien i forbindelse med et præsidentvalg viser nogle ny spændende perspektiver. Det mener CFO hos Coinify, Peter Nordgaard, der bl.a. har specialiseret sig i blockchain-finansielle transaktioner.

"På blockchainen skal man have en digital identitet – man skal kunne finde ud af hvem, der er hvem. I valgsituationer mange steder i verden, der kan det nogle gange være lidt svært at finde ud af, hvem der er hvem. I dag kræver et traditionelt valgsystem rigtig meget, og risikoen for fusk, tab af stemmesedler, og folk der stemmer flere gange er en reel trussel. Disse forhold forsvinder, hvis et digitalt system kun kan godkende én stemmeseddel pr. digital identitet," siger han.

 

Transparens er den største udfordring

Ifølge Peter Nordgaard er der mange spændende perspektiver i blockchain-teknologien, også når man kigger på teknologiens anvendelse ud over finansielle transaktioner. Han hæfter sig dog ved, at teknologiens gennemsigtighed kan være en af de største barriere for implementering på globalt plan.

"Et valg skal jo ofte glemmes bagefter. I dag er der ingen der kan konfronterer dig med, hvordan du stemte som 18-årig. Og her er der en udfordring ved at gøre det digitalt. For der er et hensyn til, at man når man har afgivet en stemme ikke skal kunne konfronteres med det valg senere. Det er ikke meningen, at man skal kunne finde frem til, hvad du og jeg har stemt ved sidste valg, og det er udfordringen ved at lagre al den her data med digitale identiteter," siger Peter Nordgaard.

Han hæfter sig desuden ved, at digitale valgsituationer via blockchain-teknologi kan risikere at 'frame' et valg, hvor f.eks. løbende meningsmålinger minut for minut kan være med til at påvirke folkets stemmer.

"Det er en interessant pointe i forhold til transparens, for man skal jo sikre sig, at ingen har adgang til resultaterne før til sidst, for så kan det jo rykke et valg. Så hvis man vidste, hvor valget bevægede sig hen, vil man kunne udnytte det her. Min overskrift på det her er nok, at der er en række oplagte fordele, men der er også nogle store udfordringer, som vi ikke har når vi flytter penge rundt. For der må transparensen gerne eksisterer."  

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak