18/06/2020 - Blog - COVID-19

BLOG: Vi skal beholde fleksibiliteten


Coronakrisen har vist, at advokater sagtens kan varetage deres opgaver fra hjemmekontoret. Den mulighed skal branchen holde fast i, mener de hos Djøf Advokat.

Tekst: Mathias Dahlerup Krarup, formand for Djøf Advokat


Dette blogindlæg er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Da Danmark lukkede ned, og jeg selv samtidig landede fra en ferie i Asien, var nogle af de første tanker, der ramte mig: Hvordan skal jeg få min hverdag til at fungere? Kan jeg være ligeså effektiv som normalt?

Jeg har normalt kun arbejdet hjemmefra, når jeg skulle åbne døren for en håndværker eller få sat en ny vaskemaskine til. På den måde er arbejdet som advokat ikke særligt enestående.

Men vores branche er måske en af de brancher, som under normale omstændigheder er en af de sidste til at give afkald på, hvordan vi traditionelt arbejder.
Det viste sig, at min arbejdsdag blev mere fleksibel. Store dele af min ’normale’ dag plejer at være præget af møder og interaktion med kolleger. Nu skulle jeg til at sidde hjemme ved spisebordet udstyret med mit headset, og kaffebønnerne til espressomaskinen skulle jeg male selv. Men i takt med at dagene gik, fandt jeg så småt ud af, at der var mange positive aspekter ved at arbejde hjemmefra i en længere periode. De virtuelle møder gik overraskende godt, nogle var endda mere effektive, det blev muligt at dele dagen op, og mange opgaver blev løst mere fokuseret end normalt pga. færre forstyrrelser.

 

Vi er nødt til at se på vilkårene

Inden krisen stod vores branche over for en hastig forandring i arbejdslivet. I højere grad end tidligere lægger mange advokater og advokatfuldmægtige vægt på en god work/life-balance. Frihed, fleksibilitet og løbende variation er blevet vigtigere end at sidde for bordenden med store bonusordninger eller udbyttebetalinger.

Desværre viser flere af Djøf Advokats undersøgelser, at vores branche er præget af for lange arbejdstider, mangel på god og tilstedeværende ledelse, for lidt tid til familien og venner samt hyppig forekomst af stress. Og der er evidens for, at manglende fleksibilitet i arbejdslivet også er en barriere for ligestillingen. Det går ikke den rigtige vej.

Sidste år viste en rapport fra Djøf Advokat, at et stigende antal advokater overvejer at skifte advokatkontoret ud med et job ”udenfor”. Det kan og skal vi gøre noget ved. Og jeg tror, at ”coronahjemmearbejdsdagene” har givet os et indblik i, at advokatbranchen er mere omstillingsparat, end vi troede, og at det er muligt at indrette arbejdsdagen mere fleksibelt.

 

Lad os bruge erfaringerne

Som formand for Djøf Advokat hører jeg fra mange, at hjemmearbejdet på flere områder har øget både effektiviteten og fleksibiliteten.

Hvis vi bruger læringen fra forløbet rigtigt, kan vi skabe større fleksibilitet, så vi kan få en bedre work/life-balance på arbejdspladserne.

Der er for mange færre forstyrrelser på hjemmekontoret. Og mange klienter og modparter har set værdien i effektive onlinemøder, både i forhold til tid og økonomi. Jeg medgiver dog gerne, at billedet ikke er sort-hvidt. Flere har også tilbragt mere tid med familien, og for de, der har børn, kan hjemmearbejdet gøre det svært at balancere, hvornår man er på arbejde, og hvornår man er hjemme. Men rigtig mange har givet udtryk for, at de nyder at se lidt mere til familien i hverdagen og måske endda spise frokost med de nærmeste i en pause.

Selvom jeg har savnet samværet med kollegaerne, og jeg ikke vil erstatte det tætte fællesskab på arbejdspladsen med en permanent tilværelse på hjemmekontoret, så ser jeg gerne, at mine kontordage, også efter corona, bliver blandet med flere arbejdsdage hjemme.

Hvis vi bruger læringen fra forløbet rigtigt, kan vi skabe større fleksibilitet, så vi kan få en bedre work/life-balance på arbejdspladserne. Krisen har mindet os om, at vi skal huske at bruge vores tid fornuftigt. At arbejde hjemmefra er frihed under ansvar. Forvalter vi det rigtigt, kan det være et redskab til et bedre arbejdsliv.

Lad derfor dette blive en opfordring til alle arbejdsgivere: Husk at beholde fleksibiliteten for jeres ansatte, vær klare i kommunikationen om, at det er helt acceptabelt, og lad os få de positive erfaringer, som der trods alt er kommet ud af coronatiden, omsat til konkrete tiltag. På den måde kan vi få stærke resultater i en hverdag, der både er mere tidssvarende og passer til nutidens og fremtidens generation af advokater og advokatfuldmægtige.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak