01. marts 2021 - Retssikkerhed

'Boomer'-advokat finder momsfritagelse på menstruationsbind problematisk


Skatteadvokat hos Plesner Mette Christina Juul er bekymret for den signalværdi, som en særskilt momsfritagelse på menstruationsprodukter vil medføre. Hun frygter, at det kan medføre en dominoeffekt, hvor moms bliver en politisk kampplads.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Mette Christina Juul kalder sig selv 'boomer' i underrubrikken på den artikel, hun i det nyeste nummer af det skattefaglige magasin Taxo har udgivet om differentierede momsregler med reference til, at hun finder udviklingen bekymrende. 

Slagsmålet handler om fritagelse af moms på menstruationsprodukter. I Storbritannien har regeringen, efter briternes udtræden af EU, pr. 1. januar 2021 fjernet den såkaldte 'tampon tax' – altså moms på tamponer og hygiejnebind.

I Danmark er der stillet et lignende borgerforslag om afskaffelse af moms på menstruationsprodukter. Noget som Dansk Kvindesamfund af flere omgange har påpeget er vigtigt for at fremme ligestillingen.

Problematikken har da også været behandlet politisk, hvor diskussionen ifølge Mette Christina Juul flere gange har været oppe og vende i Folketinget. Men det er en udfordring, mener hun, fordi det kan skabe en uheldig dominoeffekt.

"Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at man kan komme ud i andre mere eller mindre spektakulære afgrænsninger ved indførelse af nedsat moms på menstruationsprodukter", skriver hun i Taxo.

 

Ikke uden problemer

Ifølge Mette Christina Juul, så er det ikke momsfritagelsen på menstruationsprodukter, der i sig selv er problemet. Ifølge hendes estimat vil det spare en gennemsnitlig dansk kvinde 10.000 kroner over et helt liv, hvis man fjernede momsen på disse produkter. Og det er altså, hvis produkterne, der fritages for momsen, i sig selv overhovedet bliver billigere – flere eksempler fra udlandet har vist, at det i sidste ende blot er detailhandlen, der tjener på en momsfritagelse eller momsreducering, og altså ikke forbrugerne.

Problemet skal dog findes andet steds. For mens Mette Christina Juul efter eget udsagn ikke er så meget 'boomer', at hun ikke anerkender og støtter ligestillingskampen, så kan differentieret moms på menstruationsprodukter være en politisk glidebane, der kan bane vejen for fritagelse på alle mulige andre produkttyper også.

"Åbner man op for reducerede satser på disse produkter, vil det være vanskeligt at modstå ønsker om reducerede satser på en lang række andre produkter, hvor formålet er lige så anerkendelsesværdigt. Hensynet til retssikkerheden og de administrative byrder for såvel virksomheder som skattemyndigheder må vægte tungere end signalpolitik i en ligestillingskamp", skriver hun i Taxo med henvisning til, at vi i dansk skattelovgivning har et retssikkerhedsprincip, der kræver, at regler skal være klare og forudsigelse. Og her er momssystemet ifølge Juul en vigtig hjørnesten i forhold til at fremme denne transparens.

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Få klar besked om nye artikler og podcasts direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig - og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak