19/05/2020 - Liberalisering

Danske Advokater om manglende liberalisering: Skal rockere have lov til at etablere og eje deres egne advokatvirksomheder?


Danske Advokater afviser kritik af manglende liberalisering af advokatbranchen. Hos brancheforeningen er det afgørende, at ejerstrukturerne er, som de er, for at sikre uafhængigheden.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Lørdag kunne man i Politiken læse en sønderlemmende kritik fremsat af freelancekonsulent og tidligere taleskriver Lawand Hiwa Namo, der i skarpe vendinger langer ud efter politikerne og ikke mindst advokatbranchen for at fastholde en ejer- og prisstruktur, der er så dyr og lukket om sig selv, at det går ud over borgernes retssikkerhed. Namo skriver bl.a.:

"Jeg håber, at du aldrig får brug for en advokat. Hvis det alligevel sker, kan du godt forberede dig på smerten, når regningen lander. For en advokat med fem års anciennitet i Storkøbenhavn tjener over 97.000 kr. om måneden", skriver han og opfordrer til, at man fra branchens og politikernes side begynder at tale om konkret liberalisering af branchen.

K-News har forelagt Lawand Hiwa Namos kritik for brancheforeningen Danske Advokater, der af Namo kritiseres for at udøve 'formidabelt' lobbyarbejde i deres bestræbelser for at sikre, at der ikke bliver ændret ved status quo. Administrerende direktør for Danske Advokater Poul Mollerup forholder sig uforstående over kritikken, for der er ifølge ham masser af rum for andre aktører på markedet, som kan have andre pris- og ejerstrukturer.

"Hos Danske Advokater går vi ind for konkurrence, men det skal naturligvis være på lige vilkår. Der er i dag masser af konkurrence på markedet for juridisk rådgivning, så det er lidt en pseudo-diskussion. Vi anslår markedet til at være på 40 mia. kr., hvoraf de uafhængige advokater tegner sig for ca. 14 mia. kr. Resten løses af revisorer, ejendomsmæglere, virksomhedsjurister og jurister og advokater ansat i fagforeninger, organisationer, forsikringsselskaber mv., så der er benhård konkurrence", siger han til K-News.

Han finder det problematisk at ændre ved de gængse ejerstrukturer i branchen, da han frygter, at det vil gå ud over advokaternes uafhængighed.

"Fordi man i stort set alle retssamfund lægger vægt på borgeres og virksomheders ret til uafhængig rådgivning. Også politikerne lægger afgørende vægt på, at advokaters rådgivning skal være uafhængig af andre interesser. Det er svært at opretholde, hvis alle mulige andre – med deres egne dagsordener – kan eje advokatvirksomhederne. Skal rockere have lov til at etablere og eje deres egne advokatvirksomheder? Eller hvad med banker eller forsikringsselskaber?"

Han forstår ikke argumentet om, at de høje priser udfordrer retssikkerheden, da der ifølge ham er masser af muligheder for støtteordninger i form af bl.a. fri proces og retshjælp.

"På mange områder sikrer samfundet, at alle borgere har adgang til centrale ydelser, når de har brug for det. Det har samfundet – i teorien – også sikret med reglerne om fri proces og retshjælp. Problemet er bare, at de regler, vi har i dag, ikke fungerer. Derfor har regeringen også varslet et udvalg til at se på ordningerne. Det hilser vi velkommen. Der er fri prisdannelse på markedet for juridiske tjenester – som på så mange andre markeder", siger han til K-News.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak