Skrevet af Sarah Cathrine Slott


”Jeg har aldrig mødt et ondt menneske”

Thorkild Høyer modtager netop Rådet for Menneskerettigheders pris den 10. december 2018 for sit ”arbejde som advokat og sin utrættelige indsats i civilsamfundet”, hvor han i snart fem årtier har kæmpet for menneskers rettigheder – både i Danmark og i udlandet.

Det skriver Institut for Menneskerettigheder i en pressemeddelelse.

Thorkild Høyer har været advokat siden 1976 og har ført mange forsvarssager for mennesker tiltalt for alt fra terroraktiviteter, drab og økonomisk kriminalitet. For nogle er navnet først og fremmest lig med ‘mægleren fra den store rockerkrig’ i 90’erne. For andre er det forsvareren fra Blekingegade-sagen eller terror-sagen mod JyllandsPosten. Udover sin advokatgerning har han også været formand for DIGNITY (Dansk Institut mod Tortur) og bestyrelsesmedlem i Folkekirkens Nødhjælp, og her blev han også udpeget til at lede deres genopbygningsarbejde i Kosovo i 1999.

I løbet af sin karriere har forsvarsadvokaten selvsagt mødt mennesker, der har begået alvorlige fejl og grumme gerninger. Han understreger dog, at ”de fleste mennesker vil det gode og vil gerne gøre det godt”. De mennesker har Thorkild Høyer forsøgt at hjælpe ved at sikre den retfærdige rettergang, som alle har menneskeretligt krav på.

 

En fernis for vores samfund

Thorkild Høyers valg af uddannelse var ikke tilfældigt:

”Jeg bliver nemt forarget og vred, hvis en persons menneskerettigheder er blevet krænket, og derfor var det meget naturligt for mig at blive forsvarsadvokat”, fortæller han og uddyber:

”Menneskerettighederne er hele fernissen for vores samfund. Vi ved jo, at mennesker har en tendens til at være grusomme og bestialske, hvis der ikke er en form for styring for dem. Der træder menneskerettighederne ind og er styring på den adfærd, vi mennesker kan have overfor hinanden”.

For at styrke de menneskeretlige værdier som et mellemmenneskeligt anliggende stiftede Thorkild Høyer NGO’en Levende Menneskerettigheder (LM). Organisationen arbejder bl.a. på at puste nyt og anderledes liv ind i konventionerne ved at konkretisere dem for folk gennem dilemmaspil og advokat-udlån til folkeskolens ældste klasser. Ønsket er at skabe ringe i vandet og ikke mindst opmærksomhed på de menneskerettigheder, som er i fare for at blive glemt eller taget for givet - særligt af den unge generation, der ikke selv har oplevet en hverdag, hvor menneskerettigheder er et spørgsmål om liv eller død.

 

Menneskerettigheder er blevet vendt på hovedet

Thorkild Høyer har stor tiltro til menneskerettighederne, men har i dag også en opfattelse af, at menneskerettighedernes legitimitet er hårdt prøvet.

”Vi lever i et samfund, hvor vi har det som blommen i et æg, hvor vi lulles ind i en opfattelse af, at menneskerettighederne ikke er så vigtige og relevante, som de var engang”, siger Thorkild Høyer.

”Menneskerettighederne er blevet vendt på hovedet”, mener han kort sagt om debatten i dagens Danmark.

“Retorikken går på, at konventionerne står i vejen for lovgivningen, mens konventionerne i virkeligheden beskytter borgerne i forhold til blandt andet staten”, fortæller han og fortsætter:

”Denne her disput har en tendens til at smide menneskerettighederne på historiens mødding. Det er, som om at vi har glemt, hvad der er sket tidligere i historien”, pointerer han.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak