Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg - Foto: Shutterstock


Indsamling af data er ikke kun det nye guld for virksomheder og techgiganter. Det er også blevet guld for amerikanske advokater til brug i retssale. Her er flere advokater begyndt at benytte sig af eDiscovery som et middel til at indfange data og dermed beviser mod de tiltalte. 

En af de legaltech-virksomheder, som har stor succes med at understøtte advokaterne, er det New York-baserede Hanzo. Via kunstig intelligens har de skabt en form for 'digital blodhund', der via de rigtige spor og input hurtigt og omkostningsfrit kan søge nettet igennem i jagten efter specifikke personers aktiviteter på de sociale medier. 

Og mens frygten for misbrug af personlige data er en varm kartoffel i den offentlige debat når snakken falder på den teknologiske udvikling, så mener CEO hos Hanzo, Kevin Gibson, at man i stedet bør sidestille ens handlinger online med fysiske beviser.

Hvis beviser er vigtige i en retssag, så er det ligegyldigt om de er fundet i den fysiske verden eller online

 

"Vi har brugt 25 år på at udvikle internettet, og derfor er det vigtigt, at der konstant er et parløb mellem tech-branchen og den juridiske verden, så der bliver skabt de samme regler online som i virkeligheden. Der er store bekymringer blandt mange i forhold til privacy, både i virkeligheden og online, men vi mener, at det er de samme regler som gælder, lige meget hvor du er. Hvis beviser er vigtige i en retssag, så er det ligegyldigt om de er fundet i den fysiske verden eller online," siger Kevin Gibson til K-News.

 

Misbrug af data til profit eller styrkelse af retssamfundet?

Sammen med sit team understøtter Kevin Gibson til dagligt de amerikanske domstole og advokater i forhold til bevisførelse mod tiltalte særligt inden ansættelsesretlige og IP-retlige forhold. Han forstår godt problematikken i forhold til misbrug af personlige data, men synes det er vigtigt at skelne mellem formålet.

"Der er stor forskel på, om du støvsuger nettet for personers data med henblik på profit eller om målrettet søger efter beviser til retssag. Vi følger det mandat, som bliver givet til os af domstolene til at søge beviser frem," siger han og uddyber:

"Med den enorme mængde af information, som er online, der er det utrolig svært at se det fulde billede - det er ofte en masse fragmenter, man selv skal forsøge at stykke sammen. Hvad der tidligere har kunne lægge en retssag ned på grund af manglende sammenhæng i bevisbyrden, den barriere har vi nedbrudt. Ofte er retssager ret simple, for det handler om, hvem der taler mest sandt, men vores værktøj gør det meget nemmere for domstolene at tage stilling til skyldsspørgsmål ud fra det samlede billede."

 

Slut med 'strategisk overraskelser'

Ifølge CCO og bestyrelsesmedlem hos Hanzo Keith Laska giver eDiscovery helt nye muligheder for advokatbranchens arbejdsprocesser.

"Globalt set, så har eDiscovery ofte handlet om mennesker, der fysisk selv efterforsker sager, og med det følger derfor nogle uundgåeligt store omkostninger i forbindelse med det store antal retssager, der kommer igennem systemet. Derudover er tager retssager typisk mange måneder. Vores system kan automatisere de her processer, da maskinen aldrig sover. Hele innovationen bag eDiscovery kommer virkelig til at dirupte markedet," siger Keith Laska til K-News. 

(...)med den her teknologi kan være på forkant med de strategiske overraskelser, som modparten i en retssag pludslig kan smide i form af et afgørende bevis i 11. time

 

Kevin Gibson supplerer:

"Ud over snakken om reduktion af omkostninger og tidsoptimering, så ser vi faktisk også kunder, der begynder at agere proaktivt frem for reaktivt. En af vores kunder beskrev det som en 'strategisk overraskelse'. Altså at man med den her teknologi kan være på forkant med de strategiske overraskelser, som modparten i en retssag pludslig kan smide i form af et afgørende bevis i 11. time."

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak