04/11/2020 - Future Lawyer

Future Lawyer-rapport bliver startskud til ny forening for kvindelige jurister


Foreningen Kvindelige Jurister skal styrke kvinders juridiske karriere. Foreningen er et resultat af konklusionerne i Future Lawyer-rapporten, der i august blev udgivet af Karnov Group og Djøf Advokat. Bag foreningen, der er lanceret af jurastuderende Nynne Mørkeberg, står bl.a. iværksætter Kristin Assad. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Der er en overvægt af kvinder på de juridiske uddannelser. Således var 63 % af alle nyuddannede jurister kvinder i 2019.

Samtidig står det klart, at mange advokater og jurister mener, at der eksisterer en uligevægt i forhold til kvinders og mænds muligheder for at besætte ledende stillinger i branchen.

Det viste Karnov og Djøf Advokats Future Lawyer-rapport, der udkom i august, hvor 69 % af adspurgte kvindelige jurister og hele 78 % af adspurgte kvindelige virksomhedsjurister mener, at det er sværere for kvinder end mænd at få en topstilling. 

Det får nu den unge jurastuderende Nynne Mørkeberg til at lancere foreningen Kvindelige Jurister. Foreningen tilbyder blandt andet foredrag, workshops, networking, videndeling og virksomhedsbesøg, som skal give medlemmerne et indblik i deres fremtidige ansættelsesmuligheder samt styrke deres kompetenceudvikling inden for det juridiske felt.

Med i erhvervsbestyrelsen sidder bl.a. iværksætter Kristin Assad, der ser store muligheder i den nye forening, der i hendes øjne griber fat i et vigtigt emne. 

"På trods af den overvejende del nyuddannede kvindelige jurister og erhvervsjurister, så er advokat- og juristbranchen stadigt en ”man's world” set udefra. Advokatbranchen er en gammel og traditionsbunden branche, hvorfor denne kurs mod nye tider, som imødekommer og fremhæver diversitet samt skaber bedre plads til både kvinder og mænd via fokus på work/life-balancen, først kommer nu. Det er min oplevelse, at nutidens - og i høj grad fremtidens - jurister og erhvervsjurister efterspørger work/life-balance i en grad, branchen ikke har oplevet før. Derfor håber jeg, at også de traditionsbundne advokathuse og lignende vil indse denne efterspørgsel både for fremtidens arbejdskrafts skyld og i sidste ende deres egen", siger hun til K-News.

Hun ser et stort behov for at støtte op om at skabe nogle rammer for de yngre kvindelige jurister, der kommer ind på arbejdsmarkedet med nye behov.

"Jeg ser et enormt stort og sågar afgørende behov for at bryde med de strukturer. Dog er det ikke en branche, hvor man som ung studerende eller nyuddannet råber højt om sådanne ting – igen på grund af den glorificering branchen har tilegnet sig selv – hvorfor det måske tager mere tid, end det burde. Jeg er dog positiv over den udvikling, vi nu ser af branchen, hvor både store som små og gamle som nye firmaer virker til at langsomt få øjnene op for realiteten ved fremtidens jurister og erhvervsjurister.

Udover mine egne overbevisninger og oplevelser er der jo tallene i rapporten Future Lawyer 2020 eksempelvis, som jo klart skriger til branchen efter nytænkning både i forhold til forretningsmodel samt det at integrere work/life-balance på arbejdspladserne. Her synes jeg ens overbevisning bliver overflødig, når ”fremtiden” serverer svarene for os deri." 

Ifølge Kristin Assad er der brug for folk som Nynne Mørkeberg, der tør gå imod strømmen.

"Her har jeg i forvejen for længst meldt mig på banen og vil derfor med stor fornøjelse også gerne være med til at rykke branchen til det bedre gennem dette initiativ. På et personligt plan synes jeg, det er stærkt, når unge studerende tager initiativ og vil gøre en forskel. Jeg var samme sted i studiet, da jeg stiftede min første frivillige forening, og derfor vil jeg meget gerne bakke Nynne op i hendes projekt."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak