Highbridge har et kontor i kontorfællesskabet Matrikel1 på Højbro plads, hvor de sidder mellem en blandet flok af iværksættere, venturefonde, kommunikatører og techvirksomheder. Jeg bliver fulgt ned til et lukket område, der bliver kaldt Private Members Club, som er en klub, der ikke som sådan har noget med Matrikel1 at gøre udover lokationen. Der er højt til loftet og en låst træ-dør, jeg kun kommer igennem, fordi der er andre, der er på vej ud. Der er bløde møbler adskilt af lange kulørte stykker stof og en afdæmpet stemning. I baren kan man bestille drikkevarer - eller “man” kan ikke, for det er et sted for de udvalgte. Et sted for dem omkring mig i jakkesæt, fornemmer jeg.

Jeg møder Kasper, der netop har afsluttet et frokostmøde i de ret eksklusive omgivelser. Han har ikke jakkesæt på. Jeg fornemmer ret hurtigt, at de eksklusive omgivelser for interviewet ikke er en selvfølge eller noget, han ønsker, der skal være en afspejling af ham. Han har holdt generalforsamling på Roskilde Festival mellem fadøl og tonerne til John Maus, lukket en forhandlingsrunde på Mikkeller Ølbar på Vesterbro og ind imellem mødes han med klienter på spillestedet Loppen på Christiania.

Men i dag sidder vi ved langbordet i bestyrelseslokalet og får serveret vand med bobler med udsigt til Christiansborg og vejarbejde på Gammel Strand. Det ærgrer ham lidt, for det betyder, at P-kælderen er lukket, og at han ikke har taget motorcyklen på arbejde, som han plejer. Det tror han, naboerne nok er glade for, da det er en gammel Harley Davidson, og den larmer.

Kasper er ventureadvokat og har startet Highbridge i maj 2018, hvor han i dag er partner sammen med Simon Bækgaard Kristoffersen, og kontoret huser i alt seks jurister. De beskæftiger sig primært med startups, scaleups og seed- og ventureinvesteringer og repræsenterer danske og internationale venturefonde. De så nemlig begge et uforløst behov på marked og en lille niche, der kunne blive deres.

“Jeg har altid haft lysten til selv at bestemme. Eller det er ikke lysten til at bestemme selv, for det siger mig ikke så meget - men mere antipati over at have folk til at bestemme over mig. Det ligger dybt i mig. Ikke kun i arbejdsmæssige relationer men i forhold til alle mulige andre ting”.

Behovet for frihed fremgår også i den måde, de to partnere har struktureret Highbridge. For der skal være plads til at give den fuld gas i nogle perioder og zoome helt ud i andre. Selvfølgelig under den forudsætning, at der er muskler nok til at løfte opgaverne i firmaet. Men en fridag med børnene på stranden eller en koncert med vennerne skal der være plads til.

"Vi er trådt ud af advokatverden. Har etableret et advokatkontor uden for advokatkontorerne. Dagligdagen er ikke som på et advokatkontor. Det er forklaringen på, hvorfor det er fedt (...)"

Uafhængighed og et godt match

Efter nogle år hos LETT Advokatfirma tog Kasper det første skridt mod Highbridge og fik etableret sit eget CVR-nummer hos Aumento Advokatfirma, som er et fællesskab for advokater, hvor man køber sig ind i en samlet pakke med eget CVR-nummer, men hvor frokostordning, IT-support og mailen er sat op. Her kunne han eksperimentere med ideen om at blive selvstændig ventureadvokat.

“Hvis det ikke fungerede, kunne jeg altid tage min computer og gå hjem og skrive jobansøgninger. Det var perfekt for mig, for vi havde lige fået tvillinger og havde en pige på tre år. Vi havde lige købt et gammelt hus på Amager, så alt det udenom forretningen havde jeg ikke brug for at bruge nætter og weekender på.”

Han flirtede med ideen om at starte helt fra bunden og opbygge dét advokathus, som startups ville komme til for at blive mødt af nogen, der ville kunne forstå dem. Han stod i flere sager overfor Simon, som dyrkede samme segment, og Kasper havde en faglig respekt for ham samtidig med, at de svingede godt socialt. Derfor mødtes de til en øl med en meget åben agenda på Simons kontor i SOHO i Kødbyen, som er et kontorfællesskab med mange iværksættere.

“Jeg kan huske, jeg kom ind og der var en væg af palmer. Det så lidt rodet ud. Det sted jeg kom fra var renskuret med højt til loftet…” han afbryder sig selv og ser op,

“men jeg fandt mig faktisk godt til rette dernede, da det ikke var et advokatfirma, og der var en fed energi”.

Over øllen i SOHO blev der åbnet op for ideen om at slå deres store netværk sammen og udfylde det hul i marked - de begge to havde øje for - i fællesskab. Kasper startede Highbridge, og Simon er sidenhen blevet partner.

“Vi er trådt ud af advokatverden. Har etableret et advokatkontor uden for advokatkontorerne. Dagligdagen er ikke som på et advokatkontor. Det er forklaringen på, hvorfor det er fedt. Det er alle mulige andre end advokater,” han stopper igen op,

“vi er selv advokater, så det må vi godt sige.”

 

Færre skabeloner og mere rådgivning

Kasper kommer fra en fortid med M&A, men han havde lyst til at prøve kræfter med sit eget i et miljø med færre skabeloner og en mere rådgivende rolle - derfor virkede venture oplagt. Samtidig fik han flere og flere startups som egne klienter og deraf voksede ideen.

“Når man sidder med M&A, er der primært ét mål for øje. Nemlig at skabe stor værdi for de aktionere, der har smidt penge i det. Det er meget pengefokuseret. Sådan fungerer verden jo, og vi skal ikke bilde os andet ind. Det er jo også det, vi lever af nu. Men din rolle som trusted advisor er nogle gange svær at få øje på i de store M&A processer”, forklarer Kasper og fortsætter,

“Jeg fandt ud af, at venture-forhandlinger består af en anden psykologi. Du vil ikke overtage, du vil have dem, der sidder i virksomheden til at drive videre, så de kan vokse sig store og stærke, give et godt afkast og måske endda være med til at gøre verden til et lidt bedre sted. Det er andre mekanismer og en anden psykologi, for du skal blive i virksomheden. Du skal kunne indgå i nogle benhårde forhandlinger med dine investorer eller med din startup, men du skal også kunne arbejde sammen efter closing”.

Han ser det som om, at man i ventureforhandlingerne forsøger at optimere vilkårene så godt som muligt med de bedste øknomiske forhold. Investorerne vil typisk bestemme så meget som muligt og have retten til at nedlægge veto, mens founders vil have så meget frihed som muligt.

“Det er noget modsatrettet. Men lige så snart pengene er i kassen, skal der skaleres så hurtigt og så godt som muligt. Dynamikken i forhandlingerne gør det sjovt.”

Det handler om at være i et miljø og forhandlinger, der fokuserer på noget, der kan bygges op og bygges stort fremfor at forsøge at finde hinandens svagheder og fælde hinanden på det.

“I M&A bliver det let et hårdt negativtladet miljø, hvor det drejer sig om at angribe med det mål for øje at finde huller i osten, så købesummen kommer ned. Det er det dels også i venture, men det er med den hat, at hvis der er noget, der ser forkert ud, så vil man forsøge at få det afhjulpet i den rigtige retning. Altså hvordan kan vi hjælpe og gøre det endnu bedre?”

“Jeg har ikke valgt de folk, jeg deler virksomhed med ud fra den faglige baggrund for den, antager jeg, er i orden. Jeg har valgt udfra deres grundlæggende livssyn og værdier." 

Nej-hatten skaber værdi

Jeg spørger ham, om det ikke kan være hårdt at være den, der sidder med tunge paragraffer, mens de andre udvikler kreative ideer.

“Jo det er det faktisk”, siger han og griner.

“Nogle gange er du den, der sidder med nej-hatten. Men jeg har i baghovedet, at det er en del af det, der skaber værdi. Det er jo ikke en nej-hat, det er at pege folk i den rigtige retning i stedet for ind i en mur. Det er en anden form for kreativitet, for du er ikke med til at skabe men til at rådgive”.

Og Kaspers lyst til at arbejde med iværksættere handler meget om de dynamikker, store tanker og gode ideer, der ofte svæver omkring iværksættere, og som Kasper finder inspirerende.

“Iværksættere har typisk en energi, der er svær at forklare. De bruser over af energi, og det flyver rundt i luften med gode og dårlige ideer. Det handler ikke om at lægge en dæmper på energien men at få den strukturet bedst muligt og kanaliseret hen, hvor den gør bedst nytte.”

“Rent statistisk er iværksættere et yngre segment, end en typisk M&A-køber. Det er vigtigt at kunne tale samme sprog, uden at det bliver påtaget. Man må ikke glide ind i en rolle, man tager af og på - så bliver det falsk og påtaget”.

 

Det kræver kendskab til klienterne

For Kasper er det vigtigt, at dem der er ansatte hos Highbridge, skal synes, det er sjovt at bygge virksomheder. Der skal være en grundforudsætning, som er den faglige ekspertise i M&A, men de skal være unikke og have et ben i den anden lejer. Han har forsøgt at skabe et sted, hvor det er sjovt at komme på arbejde med folk, der synes, at iværksættermijøet er interessant at operere i.

“Jeg har ikke valgt de folk, jeg deler virksomhed med ud fra den faglige baggrund for den antager jeg er i orden. Jeg har valgt udfra deres grundlæggende livssyn og værdier. De skal flugte med mine - det betyder ikke, at de skal være enige.”

Det er egenskaber, som Kasper ser som en værdi i hele det psykologiske spil, når det kommer til venture-forhandlinger. Altså det menneskelige aspekt hvor han måler og afvejer, hvilket menneske han har med at gøre, og hvor han bedst muligt kan rådgive. Det er ikke nødvendigvis juridisk rådgivning men kan handle om, hvordan man præsenterer for et panel af investorere. Derfor ser han det som en afgørende del af jobbet at være en god menneskekender.

“Uden at det skal lyde for prætentiøst og helligt, skal de afspejle vores virksomhed. De skal give faglig rådgivning og empati som ikke må være påtaget, ellers er det svært at vinde folks fortrolighed. De skal have evnen til at tale med folk på et ikke juridisk plan. Hvis verdens bedste advokat er et røvhul, kan han ikke blive en del af det her”.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak