13/02/2020 - Internationalt

Indblanding i Stone-sag stiller spørgsmålstegn ved tredeling af magten


Flere advokater og juridiske eksperter kalder det bekymrende for den amerikanske retssikkerhed, når justitsministeren blander sig i verserende retssager og direkte påvirker udfaldet af disse, skriver The Guardian. Eksperterne frygter, at selve fundamentet under det amerikanske demokrati er på spil.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Nicole Glass Photography / Shutterstock.com


Syv års fængsel for at lyve for den amerikanske kongres, samt obstruktion og intimidering af vidner. Sådan lød dommen fra fire amerikanske anklagere i en retssag mod Trumps tidligere rådgiver og nære ven Roger Stone. Men allerede dagen efter anbefalingen fra de den amerikanske anklagemyndighed, har de fire anklager i sagen onsdag trukket sig. Det sker efter det amerikanske justitsministerium og justitsminister William Barr offentligt har anbefalet en lavere straf til Roger Stone. Og det får nu advokater og juridiske eksperter i USA til at frygte en national krise i det amerikanske retssystem, hvor tilliden til demokratiet og magtens tredeling går i stykker.

Det skriver The Guardian.

Ifølge den tidligere advokat fra den amerikanske anklagemyndighed, Sasha Samberg-Champion, er regeringens påvirkning af en national retssag dybt problematisk.

"Ingen ved, om der træffes beslutninger baseret på kendsgerningerne i loven, eller om de er baseret på et politisk indfald", siger hun til The Guardian.

 

Et brud på principper fra Watergate

I kølvandet på Watergate-skandalen i USA i 70'erne skrev man 'The White House contacts policy', der satte nogle klare rammer for, hvordan officielle organer og embedsmænd må kommunikere omkring verserende retssager, og den forbyder al kommunikation mellem præsidenten, hans team og udpegede anklagere, dommer og forsvarer i specifikke sager. Vejledningen har været respekteret siden den trådte i kraft i 1978, men eksperter peger nu på, at de vandtætte skodder mellem politik og dømmende magt ikke længere holder vand.

For mens justitsministeriet offentligt har blandet sig i en verserende retssag, så var præsidenten hurtigt ude med et tweet, der tilkendegav hans støtte til justitsministeriets indblanding i sagen, som han kaldte uretfærdig. På et pressemøde kaldte Donald Trump hans tweets helt fair, da anklagernes behandling af Roger Stone var 'dårlig' og 'uretfærdig'.

Det er ikke første gang Trump blander sig i verserende retssager. I 2017 forsøgte præsidenten at få den tidligere FBI-chef James Comey til at en droppe efterforskningen af den amerikanske sikkerhedsrådgiver Michael Flynn

”Dette er en test for hele retssystemet,” siger Samberg-Champion til The Guardian. "Det vil afgøre, om politisk indblanding får lov til at ske - for hvis du tillader det en gang, er der intet til at forhindre, at det sker igen."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak