30/03/2020 - COVID-19

Institut: Menneskerettighederne gælder stadig i en krisesituation


COVID-19-pandemien og den dertilhørende hastelovgivning og retningslinjer fra myndighederne presser menneskerettighederne. Hos Institut for Menneskerettigheder holder man et vågent øje med situationen.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: PR/David Lundbye


Statsminister Mette Frederiksen kunne mandag aften med forsigtig optimisme fortælle, at myndighederne regner med en 'gradvis og forsigtig' genåbning af Danmark, da myndighederne inddæmningsstrategi ser ud til at virke efter hensigten.

Men strategien har ikke været uden omkostninger. Mere end 40.000 har meldt sig ledige på lidt over to uger, og flere virksomheders kassebeholdning bløder. Men krisen har som bekendt også medført en masse indskrænkninger af vores personlige frihed og ikke mindst vores nedskrevne rettigheder i et velfungerende demokrati.

Derfor minder Institut for Menneskerettigheder nu om vigtigheden i, at vi som samfund ikke blindt bliver ved med at haste lovgivning igennem, som potentielt også på langt sigt kan indskrænke vores menneskerettigheder. 

”Normalt ville vi aldrig tillade, at borgere i Danmark fik begrænset deres bevægelsesfrihed i den grad, vi ser i disse dage. Fordi vi er i en folkesundhedskrise, er det en mulighed, men det betyder ikke, at myndighederne har fuldstændig frie hænder til at gøre, hvad de vil,” siger Louise Holck, konstitueret direktør for Institut for Menneskerettigheder til instituttets hjemmeside og henviser til indskrænkningen i forsamlingsfriheden – en ret, som vi som danskere som bekendt er sikret ved § 79 i Grundloven.

Hun fremhæver vigtigheden af, at det megen lovarbejde, der lige nu hastes igennem Folketinget, ikke udvander vores demokratiske handlerum og udfordrer de rammer, som vores demokrati fungerer inden for. 

”Vi må ikke bevæge os så langt væk fra vores grundlæggende værdier, at vi får ændret vores samfund for altid. Derfor er det altafgørende, at alle de love, der nu indføres, har en automatisk udløbsdato. Når tiden er til det, skal borgere i Danmark igen have den frihed, de er vant til, og vores politiske system skal have den åbenhed og tid og plads til inddragelse og debat, som normalt tegner dansk politik”, siger Louise Holck.

 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak