23. august 2022 - Jurastuderende

Jurastuderende i hverdagen. Prinsesse i weekenden 


Jasmin El-Khodr deltager lige nu i skønhedskonkurrencen Miss Danmark. Det gør hun både for at vise, at en jurastuderende kan være andet end bare paragraffer, men også for at nedbryde fordomme og sætte fokus på kvinder med tørklæder.

Tekst: Cecilie Uhre


Billede: fotograferet af Cecilie Uhre

 

Om lidt, når sommeren er ovre, starter jurastuderende Jasmin El-Khodr på sit 9. semester på Københavns Universitet, hvor hun sammen med mange andre jurister in spe skal læse gamle paragraffer og løse juridiske problemstillinger.

Men lige nu, her midt i august, bruger hun meget af sin tid på at øve sig i at gå den perfekte gang i stiletter og blive en stærkere og mere selvsikker kvinde på Miss Danmarks bootcamps. For om lidt mere end en uge stiller hun op som en af finalisterne i skønhedskonkurrencen.

På mange måder virker de to ting kontrastfyldt, og for Jasmin er det også en af grundene til, at hun har meldt sig til konkurrencen. For udover at hun altid har gået meget op i make-up samt skønheds- og modelbranchen, vil hun også gerne vise verden, at man som jurastuderende kan være mere end bare love og paragraffer.

“Der bliver nødt til at være lidt mere fokus på det her med, at man godt kan have et liv i kontrast. Det her med, at man godt kan være fuldtidsjurastuderende, men at man samtidig også kan lave noget helt andet. Man kan godt være jurastuderende i hverdagene og prinsesse i weekenden,” siger hun.

 

Et liv i balance

Når Jasmin El-Khodr kigger på den branche, hun er ved at uddanne sig til, ser hun en fremtid præget af konkurrence, travlhed, og hvis man ikke finder en balance, stress. Og hun tror, at en af måderne, man kan finde den balance på, er ved at dyrke andre ting ved siden af.

Jeg tror generelt, at personlighed gør meget mere, og det kan også være med til at udviske det her stykke stof, man har på hovedet.

 

“Man skal hele tiden være opdateret på de nyeste love, og hvad der sker i verden - både i forhold til nyheder og hos advokathusene. Og samtidig skal man have et privatliv ved siden af. Man er nødt til at finde balance mellem de to ting. Man skal passe på, at man ikke går ud ad en tangent, hvor det kun bliver bøger og jura, bøger og jura,” siger hun og uddyber, at hun selv havde svært ved at finde den balance i starten og først fandt den i begyndelsen af sin kandidat.

“Hele min bachelor stressede jeg rigtigt meget med studiet, men på kandidaten gik det op for mig, at jeg faktisk havde tid til at lave andet ved siden af jura,” siger hun.

Og det er præcis en af de ting, hun gerne vil vise ved at være med i Miss Danmark - at man godt kan balancere sit liv, så man kan være mere end sin profession - også selvom man har læst jura.

“Mange af de studerende, jeg kender, de er meget låst fast i det, de laver. Jura og studiejob. Jura og studiejob. Hvis de absolut skal lave noget andet, så er det fitness,” siger hun og tilføjer, at det fik hende til at lave et opslag på LinkedIn omkring det at have to vidt forskellige interesser og finde en balance mellem de to, for hun synes, at budskabet er vigtigt, for hvis flere finder en balance og laver noget andet ved siden af jura, ville konkurrencen på det juridiske felt måske formindskes.

“Hvis man viser, at man faktisk godt kan have tid til noget andet, og man godt kan dyrke sine interesser, så bliver det måske lidt mindre konkurrencepræget,” siger hun.

 

Kvinder med tørklæder

Den anden grund til at Jasmin El-Khodr har meldt sig til Miss Danmark er for at skabe opmærksomhed omkring diversitet og det at være en kvinde med tørklæde i Miss Danmark-konkurrencen, hvor hun er én af to ud af de i alt 33 finalister, der bærer tørklæde.

“Jeg vil gerne nedbryde nogle fordomme i forhold til det med tørklædet og det her med at være kvinde med anden etnisk baggrund,” siger hun.

Og vender man blikket væk fra Miss Danmark-konkurrencen og over på den branche, der venter Jasmin El-Khodr efter studiet og skønhedskonkurrencen, så er der heller ikke mange kvinder med tørklæde.

Men når snakken falder på diversitet i advokatbranchen, som er den Jasmin El-Khodr drømmer om at lande i, ser hun en langsom udvikling.

“Jeg føler, at der er diversitet, det er blevet bedre med tiden. Men det kommer også an på, hvordan man skal forstå diversitet. Det kommer jo i forskellig former. Altså i form af køn, udseende, hudfarve, navn og så videre,” siger hun og fortsætter:

“På den ene side må man bare se i øjnene, at der eksempelvis på ledelsesposterne er en underrepræsentation af kvinder, men jeg vil sige, det går i den rigtige retning. Der er flere og flere kvinder, der bliver udpeget som partnere, og hvis man har et talent, så skal det nok udviske tørklædet, hudfarven eller ens navn. Det er i hvert fald den fornemmelse, jeg har haft.”

Skal du kæmpe hårdere?

“Jeg føler, at det nok ligger ubevidst, at man måske skal gøre en ekstra indsats for at komme ind på advokatfirmaet eller måske gøre noget mere end Mette ved siden af, som måske har samme kvalifikationsniveau. Så jo, det vil jeg sige. Men igen er det måske bare noget, man tror, fordi man måske bliver påvirket af nyheder, artikler og så videre,” siger hun og tilføjer:

“Hvis jeg skal tale for mig selv, så føler jeg nok, at hvis det stod mellem Mette Hansen og Jasmin Hussein El-Khodr, og vi havde samme karakterer og nogenlunde samme erfaringer, så ville deres valg falde på Mette. Det tror jeg. Med det sagt, så tror jeg, vi bevæger os i den rigtige retning. Jeg har ikke oplevet nogle udfordringer, selv med tørklæde, indtil videre.”

“Og jeg tror på, at personlighed gør rigtig, rigtig meget. Jeg tror generelt, at personlighed gør meget mere, og det kan også være med til at udviske det her stykke stof, man har på hovedet.”

Jura og skønhedskonkurrence

For Jasmin El-Khodr hænger skønhedsverden og jurastudiet mere sammen end som så, for til spørgsmålet om, hvorvidt hun er bange for, at branchen dømmer hende, når hun træder ud af de flotte kjoler og stiletterne og sætter sig ned bag de tunge bøger, svarer hun, at hun ikke ser det så adskilt.

Jasmin-El-Khodr

Billede: Jasmin El-Khodrs Miss Danmark billede. Fotograf: Michael Oxkjær / Missdanmark.dk 

 

“Jeg ser det ikke som om, at jeg sidder i høje stiletter og make-up og så bagefter træder ind i en branche, hvor man skal kunne juraen, for jeg er inde i begge dele lige nu. Jeg læser jura, det er et fuldtidsstudie, og jeg har studiejobs. Så jeg er både inde i skønhedsbranchen og advokatbranchen på samme tid.”

Men en fordom kunne jo godt være, at folk, der deltager i skønhedskonkurrencer er dumme, er du bange for at branchen vil have den fordom overfor dig?

“Jeg har ikke tænkt så meget over, hvad branchen tænker om, at jeg har været med i en skønhedskonkurrence, men jeg tror, at jeg kan nå meget langt med min personlighed. Og de kan jo allerede kende min personlighed ud fra min ansøgning, og når de så måske indkalder mig til samtale, så vil de nok blive bekræftet i, at man ikke er dum, bare fordi man deltager i en skønhedskonkurrence. Så jeg frygter det ikke som sådan, men man kan alligevel godt sidde tilbage og tænke, hvad nu hvis. Men det er ikke noget, jeg frygter. Jeg er ret sikker på, at min karakter og min person er med til at udviske de her fordomme, de har. De kan også godt se på mit CV, at jeg har masser af erfaring, og mine karakterer er også gode, så jeg tror ikke, jeg skal gå og frygte så meget. Det tror jeg ikke.”

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak