27/01/2020 - Seneste nyt

Medie: Franske NGO'er sagsøger olie-giganten Total for medvirken til klimakrisen


De juridiske slåskampe for at stille verdens største bidragere af drivhusgasser til ansvar har nu nået Frankrig, hvor en 14 lokale myndigheder og flere NGO'er nu hiver olie-giganten Total i retten for brud på fransk lovgivning om beskyttelse af menneskerettigheder. 

Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg


Det franske oliefirma Total skal drages økonomisk til ansvar for deres rolle i klimakrisen og den fortsat stigende CO2-udledning.

Sådan lyder det bl.a. i det anklageskrift, som en række franske lokale myndigheder og NGO'er nu fremlægger for de franske domstole. Det skriver The Guardian.

Total, der bl.a. købte Maersk Oil tilbage i 2017, er på listen over de 20 virksomheder, der i kraft af deres udvinding af gas og olie sammenlagt har bidraget til over en tredjedel af verdens samlede CO2-udslip.

Sagen drejer sig om spørgsmålet om brud på den franske bestemmelse, der ved lov kræver 'samfundmæssig årvågenhed'. Bestemmelsen kræver, at alle virksomheder skal have klare målsætning og tiltag for, hvordan de sikre, at deres erhvervsmæssige aktiviteter ikke bryder med basale menneske- og miljømæssige rettigheder. 

 

Klimaretssagerne ruller

Ifølge The Guardian blev den franske regering allerede sidste år sagsøgt af bl.a. Greenpeace og Oxfam for utilstrækkelige tiltag for at bremse klimakrisen, og søgsmålet fik dengang over 2 mio. underskrifter fra befolkningen.

I Frankrig mærker man allerede effekterne af klimaforandringer, særligt i de regionerne omkring alperne, hvor bl.a. Grenoble allerede oplever massive hedebølger, mangel på sne om vinteren og smeltende gletsjere fra bjergene.

Det er dog langt fra første gang, at private virksomheder og stater hives i retten for ikke at leve op til deres samfundsmæssige ansvar i klimakrisen. Over hele verden, senest på Filippinerne, hvor en gruppe mennesker sagsøgte 47 af verdens største CO2-udledere, er der gang i klimaretsagerne, og det er i særdeleshed menneskerettighederne, der bliver brugt som juridisk løftestang i mange af sagerne. 

Det har bl.a. fået flere lande til at skrive klimaet ind i loven - I Norge har man bl.a. skrevet klimaet ind i den norske grundlov, og flere steder har skove og floder fået rettigheder på linje med menneskers.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak