16. november 2020 - Arbejdsmiljø

Ny IBA-undersøgelse: Tre ud af fem advokater oplever angst, søvnproblemer og udbrændthed


Ved en paneldebat under den årlige IBA-konference præsenterede det internationale advokatsamfund resultaterne fra en ny rapport om mentalt helbred i advokatverdenen. Undersøgelsen peger på et arbejdsmiljø, der maser de ansatte under et urealistisk tidspres, mangel på pauser og den konstante jagt på fakturerbare timer.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


Der følger massive mentale udfordringer med advokatbranchens arbejdsstrukturer.

Så klar var meldingen, da en række advokater fra hele verden samt præsidenten for IBA deltog i en online paneldebat ved den årlige IBA-konference, som i år blev afholdt virtuelt. 

Udmeldingen kommer på baggrund af en årlig undersøgelse, som IBA hvert år laver med afsæt i advokaters mentale helbred. Årets undersøgelse er blevet besvaret af 1200 advokater fordelt på 60 advokathuse og 16 advokatforeninger verden over - en deltagelse, der langt fra er imponerende, da det primært er advokathuse i Australien, Storbritannien og USA, der har besvaret undersøgelsen.

Rapporten viser, at 60 procent af respondenterne har oplevet angst, søvnproblemer eller udbrændthed, mens en ud af fire rapporterer, at jobbet har givet dem problemer med familielivet. Mere end 40 procent siger, at de ikke ønsker at løse problemerne med arbejdsgiveren af ​​frygt for, at dette kan have en negativ indvirkning på deres karriere.

Hos IBA ser man med stor bekymring på tendensen, der alt andet lige er blevet forstærket yderligere af presset fra coronapandemien. Men det er samtidig en situation, der ifølge præsidenten for IBA Horacio Bernardes Neto kan være vejen ud af det hårde arbejdsmiljø.

"De ødelæggende virkninger af depression, stress, afhængighed og andre sådanne angreb på vores mentale sundhed kan have været forud for den nuværende krise, men der er ingen tvivl om, at Covid-19 har forværret deres indvirkning. Ligesom pandemien har udfordret vores erhverv og vores livsformer, og i processen koncentreret vores opmærksomhed om dette kritiske emne, giver det os også muligheder for at ændre det til det bedre i fremtiden", siger han i en kommentar til rapporten. 

Rapporten viser da også, at den øgede fleksibiliet i relation til mulighederne for at arbejde hjemmefra er nogle af de positive takter.

Hele rapporten kan læses HER

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Tilmeld nyhedsmail