21/04/2020 - COVID-19

Polen udnytter coronasituationen til at stramme abortlovgivning


Indskrænkninger i frihedsrettigheder som følge af coronakrisen gør, at gravide kvinder i Polen i både nutiden og fremtiden må frygte for deres rettigheder.

Af: Caroline Bjelke


Coronaepidemien viser et nyt og grimt ansigt med regeringsmagter, der udnytter situationen politisk. Det er netop det, der sker i Polen, hvor den polske regering nu prøver at få en lov vedtaget, som de ikke havde held med at få vedtaget i 2016 – et næsten totalforbud mod abort.

“Vi tror simpelthen ikke på, at det er et tilfælde, at de forsøger sig med forslaget under en coronavirus-lockdown, hvor fri bevægelighed og forsamlingsfrihed er blevet fjernet. Jeg synes, det er ekstremt kynisk og kujonagtigt”, udtaler Irene Donadio fra The International Planned Parenthood Federation til Euronews. Hun fortsætter:

“Det er ikke en normal demokratisk proces – og der har ikke været meget kontrol med det på grund af coronavirusset”, siger hun.

Da regeringen sidste gang forsøgte at køre strengere abortlove igennem, tilbage i 2016, blev forslaget ikke vedtaget på grund af store demonstrationer anført af landets kvinder. Men denne gang kan lignende demonstrationer ikke gennemføres grundet et forsamlingsforbud som følge af coronavirusset. Dog finder den polske befolkning andre måder at protestere på.

BBC kan nemlig fortælle, hvordan flere kvinder alligevel demonstrerer på gaderne – med afstand til hinanden, andre hænger protestplakater på deres cykler – og andre igen demonstrerer ved at lægge videoprotester op på de sociale medier. 

Polen har i dag en af de mest strikse abortlovgivninger i Europa. Det er kun lovligt at få foretaget en abort i tilfælde af voldtægt eller incest, hvis den gravides liv bringes i fare ved at gennemgå graviditeten eller fødslen, eller hvis fosteret har ’alvorlige misdannelser’. Det er dog op til den enkelte læges ’moral’ (læs: conscience clause), om de vil hjælpe med at afslutte en graviditet, hvilket i praksis resulterer i, at selv lovlige aborter kan afvises.
Ifølge BBC er det hele 98 % af alle lovlige aborter i Polen, der udføres grundet ’alvorlige misdannelser’ i fosteret – og det er altså disse aborter, som regeringen vil ulovliggøre. Det gør det til et næsten totalforbud mod aborter.

Men det er ikke kun den indskrænkede forsamlingsfrihed som følge af coronavirus, der kan have alvorlige konsekvenser for fremtidens kvinder i Polen. Mange søger nemlig mod Tyskland eller andre nabolande – eller bestiller abortpiller på nettet, når de skal have udført en abort. Noget, som uønsket gravide i denne tid ikke kan gøre.

Natalia Broniarczyk, polsk aktivist med en hjælpeorganisation, der skal hjælpe gravide med at abortere, fortæller til Reuters, at hun i de første par dage efter, at regeringen udmeldte et udrejseforbud, talte med flere hundrede kvinder, der frygtede, hvad der nu skulle ske med deres bestilte abortpiller, der er ulovlige i Polen, og planlagte aborter i bl.a. Tyskland og Holland.

Hun fortæller til Reuters, at en uønsket gravid på 20. uge, hvis barn grundet store misdannelser ville dø kort efter fødslen, blev hjulpet af et europæisk netværk af abort-aktivister. Hun havde planlagt en behandling i Holland, men udrejseforbuddet gjorde, at hun ikke ville kunne nå det i tide. Abortaktivisterne fik hende i stedet transporteret til Storbritannien via Berlin.

Det er dog langt fra alle, der har de muligheder, og den polske gynækolog Janusz Rudzinski frygter, at flere kvinder nu vil opsøge de meget farlige ’gyde-aborter’, da deres muligheder svinder ind.

”De her kvinder er desperate og fuldkomment afhængige af lovgivere, som beslutter om de må komme til udlandet eller ej”, siger han til Reuters.

Talspersonen for det polske Sundhedsministerium er af Reuters blevet bedt om at kommentere på hændelserne, og siger:

"I en tid, hvor vi trues af en epidemi, er den vigtigste ting for os at beskytte sundheden og livet på millioner af polakker".

Lovforslaget er blevet fremført i Parlamentet, men er blevet sendt tilbage til den parlamentariske komité til videre arbejde.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak