24. november 2022 - Sportsret

To love, or not to love? FIFA har ret til at forbyde regnbuefarvet anførerbind


Efter trusler fra FIFA om sportslige sanktioner droppede herrelandsholdet og andre fodboldforbund at bære det nu famøse 'One Love'-anførerbind med et regnbuefarvet hjerte. Et af de andre fodboldforbund, mere specifikt det tyske, har hevet FIFA i den internationale sportsret, CAS, for at få dem til vurdere, om forbuddet har gang på jord. FIFA er dog i deres gode ret til at forbyde det, lyder det fra ekspert i sportsret.

Tekst: Joachim Ploug Hansen


Billede: Frederik Bruhn og screenshot af pressemeddelelse fra DBU

 

Det var ellers planen, at herrelandsholdets anfører, Simon Kjær, skulle indtræde det mest berygtede verdensmesterskab i fodbold nogensinde med det regnbuefarvede ’One Love’-anførerbind om armen. Akkurat som han gjorde det i september i Nations League-kampen mod Frankrig.

Anførerkolleger fra blandt andre England og Tyskland havde planlagt samme protest mod Qatars kriminalisering af homoseksualitet, men dagen før Danmarks åbningskamp mod Tunesien meldte DBU ud, sammen med forbundene i UEFA Working Group, at ’One Love’-anførerbindet alligevel ikke ville blive båret. FIFA havde nemlig advaret om sportslige konsekvenser, der ikke kun indebar gule kort, men også karantæner, kunne fodbolddirektør i DBU, Peter Møller, fortælle på et pressemøde.

Men kan fodboldforbundenes verdensorganisation, FIFA, overhovedet bestemme, om spillere og nationer må bære budskaber, der i praksis hylder basale menneskerettigheder? Er det en krænkelse af ytringsfriheden? Og hvor går grænsen? 

 

Fodbolden er styret af foreningsretten

Det korte svar er, at ja, FIFA har autonomi og fastsætter de regler, som medlemsforbundene er forpligtet til at overholde. Sådan lyder det fra Frederik Bruhn, der er advokat (L)/partner hos DAHL Advokatfirma og ekspert i sportsret.

”Fodbolden er skruet sammen efter foreningsretten, og FIFA, som det internationale fodboldforbund, er øverst i hierarkiet. Og hvis man ikke kan lide de regler, som foreningen fremsætter, så må man melde sig ud,” siger Frederik Bruhn.

Når man er medlem af FIFA, må man derfor også affinde sig med, at der er nogle ytringsfriheder, som man må slippe.

”Det er lidt som en andelsboligforening. Hvis der står i reglementet, at du ikke må have lyserøde blomster på altanen, ja, så må du ikke det,” siger Frederik Bruhn.

Ifølge Bild har Tyskland hevet FIFA i retten efter forbuddet om at bære ’One Love’-anførerbindet og vil have den internationale sportsdomstol, CAS, til at kigge på sagen.

”FIFA har bandlyst os fra at vise et symbol på diversitet og menneskerettigheder. De kombinerede det med massive trusler om sportslige sanktioner uden at specificere dem. Deutscher Fuβball-Bund tjekker, om denne handling fra FIFA var lovlig,” sagde Steffen Simon, der er talsmand for det tyske fodboldforbund.

Uden at kende de præcise detaljer, tror Frederik Bruhn dog ikke, at tyskerne har en sag.

”Der vil næppe være kød på en sag om, at FIFA ikke kan pålægge de enkelte landshold at anvende et bestemt anførerbind. Der er faktisk udtrykkelig hjemmel til i FIFAs regler, at de kan det,” siger han og tilføjer:

”Det kan dog overvejes, om begrænsningen i ikke at måtte bruge ’One Love’-anførerbindet harmonerer med FIFAs egen grundlov, hvorefter FIFA har som formål at forbedre ’cultural and humanitarian values’, ligesom FIFA er ’committed to respecting all internationally recognised human rights and shall strive to promote the protection of these rights’. Men igen, FIFA er en privat forening, som ikke direkte er underlagt principper om ytringsfrihed, og det må medlemmerne affinde sig med,” siger han.

Hvad angår FIFAs regler om sportslige sanktioner, eksempelvis et gult kort, ved at optræde med ’One Love’-anførerbindet, og om FIFA har hjemmel til det, så oplyser Frederik Bruhn, at det har de.

”Men først når et bestemt gerningsindhold er realiseret. Det vil derfor bero på en meget konkret vurdering, om for eksempel den engelske anfører, Harry Kane, berettiget og i overensstemmelse med FIFAs regler ville kunne eller skulle have et gult kort, hvis han tog ’One Love’-anførerbindet på,” lyder det fra Frederik Bruhn. 

 

FAKTA: FIFAs regel om ingen politiske, religiøse eller personlige budskaber

Ved dette VM har FIFA udstedt et regelsæt, der hedder ’Regulations FIFA World Cup 2022’, som forbundene skal overholde. I punkt ’24 Team equipment’ står der:

“The participating member associations shall comply with the FIFA Equipment Regulations in force. The display of political, religious or personal messages or slogans in any language or form by players and officials on their playing or team kits, equipment (including kit bags, beverage containers, medical bags, etc.) or body is prohibited. The similar display of commercial messages and slogans in any language or form by players and officials is not allowed for the duration of their time at any official activity organised by FIFA (including in the stadiums for official matches and training sessions, as well as during official press conferences and mixed-zone activities).” 

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak