09. august 2021 - Retssikkerhed

Trods pres fra EU strammer Polen fortsat grebet om domstolene


Hvis EU skal gøre sig nogle forhåbninger om at få Polen til at rulle sine stærkt kritiserede reformer rettet mod domstolene tilbage, så skal der andre boller på suppen. Ifølge en polsk jurist er det naivt at tro, at den polske regering vil rette ind gennem fortsat dialog - der skal bøder til.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


Polens domstolsreformer er i direkte strid med EU's medlemregler, der kræver, at medlemslandene har uafhængige domstole.

Det slår EU-domstolen fast i en ny afgørelse, der igen dumper Polens omfattende domstolsreformer for at være på kant med retsstatsprincipperne. Men det har reelt ingen betydning, for hverken afgørelser fra EU-domstolens side eller EU's fortsatte bekymringer har nogen effekt på den polske regering, der i direkte forlængelse af hver afgørelse holder fast i, at ville køre videre med reformprogrammet.

Så nedslående er meldingen fra den polske jurist Malgorzata Agnieszka Cyndecka, der til dagligt er ansat på Universitet i Bergen i Norge.

Til netmediet Rett24.no udtrykker hun frustration over den polske regerings fuldstændige tilsidesættelse af de europæiske retsstatsforpligtelser. 

"Det er absolutt ingenting som tyder på at PiS-leder Kaczynski eller justisminister Ziobro har noen planer om å gi seg i implementeringen av sine «reformer» av domstolsystemet. Tvert i mot. Etter hver ny avgjørelse eller «bekymringsmelding» fra Luxembourg, Strasbourg eller Brussel erklærer de at de skal gå videre i sine «reformer", siger Cyndecka til Rett24.

Ifølge Cyndecka nyder den polske regering fortsat opbakning i befolkningen, hvor også medierne er regeringsvenlige og taler regeringens sag. Bl.a. blev den polske ved EU-domstolen Marek Safjan portrætteret på forsiden af den regeringsvenlige avis Gazeta Polska som søn af en nazist, fordi han har været med til at dømme mod Polen ved den europæiske domstol.

Og netop medierne spiller en central rolle i den omvæltning af retssystemet, som den polske regering har sat i værk. For selvom præsident Kaczynski på den ene side har erklæret, at man selvfølgelig tager EU-domstolen afgørelser til efterretning, og at man vil kigge på reformprogrammet, så er den polske regering ifølge kilder i det polske embedsværk klar med en plan, der vil forbyde udenlandsk ejerskab på over 50% af nationale medier. En manøvre, der af flere iagtagere peger på, at regeringen ønsker at kontrollere langt flere dele af mediebilledet og gør det sværere for den frie og kritiske presse at gå regeringens planer efter i sømmene. 

"La oss være ærlige om at EU ikke kan redde Polen. Det må være polakker som våkner opp. Det er likevel også slik at PiS’ politikk og «reformer» er som kreft som sprer seg i EU, og prisen for å la være å gjøre noe kan være meget høy", siger Cyndecka til Rett24.no.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak