08. juli 2020 - Digitalisering

Trump-støttet direktør fjerner ledelsen i fond, der beskytter digitale rettigheder


I juni måned blev hele ledelsen i den amerikanske Open Technology Fund fyret eller sagde selv op. Det skete efter en ny direktør, udpeget af Trump, trådte til i sit job som overseer af blandt andet non-profit-fonden. Flere organisationer slår nu alarm om, at det kan bringe flere digitale rettighedsprojekter i fare.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen Foto: Shutterstock


Jo mere digitaliseret verden omkring os bliver, jo vigtigere bliver det, at der også følger nogle digitale rettigheder med.

Men nu frygter flere af de organisationer, der forsøger netop at beskytte folks digitale rettigheder, at de har mistet en vigtig støtte og allieret i kampen for de digitale rettigheder, efter at præsident Trumps administration er begyndt at tage mere kontrol over en regeringsstøttet, non-profit-fond, der støtter og udvikler "freedom internet projects" rundt om i verden. Det skriver Thomson Reuters

Fonden, Open Technology Fund (OTF), har eksisteret siden 2012, og selvom det er en non-profit-fond, der udover støtten fra regeringen ikke er regeringsejet, så har den primært fået og været afhængig af penge til sine projekter fra the U.S. Agency for Global Media (USAGM).

Men lige nu er mere end 10 millioner dollars, der skulle være brugt til ”internet freedom projects” i år, blevet efterladt i et limbo, efter hele ledelsen i OTF blev fyret eller selv sagde op i juni. Det skete, efter at Michael Pack, udpeget af Trump, blev direktør for USAGM.

USAGM har ansvaret for flere medier, herunder Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty og OTF. Efter Michael Pack blev konstitueret som direktør i sidste måned, er det ikke kun OTF’s lederskab, der er blevet fjernet eller selv har sagt op, men også i flere af de andre organisationer. Flere steder er folk blevet udskiftet med folk fra Trumps administration.

Derfor er både aktivister for digitale rettigheder og forskere nu bekymrede for, at alt det, der sker med OTF, kan være en trussel for de befolkninger, der lever i meget autoritære lande, og som er afhængige af organisationens hjælp til at navigere uden om censureringer og undgå overvågning. Mere end 500 organisationer har allerede underskrevet et brev, der protesterer imod det, der er sket med OTF.

”USA er lige nu i fare for at miste et af de mest effektive programmer, som kongressen har til rådighed, når det kommer til at beskytte og forsvare internetfrihed,” står der blandt andet i brevet.

Derudover er der også den 23. juni blevet lagt sag an med det argument, at Michael Pack ikke har juridisk belæg for at blande sig i organisationerne.

Folk er efterladt åbne for angreb

Siden 2012 har OTF været ansvarlig for at hjælpe med at støtte nogle af de mest udbredte værktøjer for digitale rettigheder rundt om i verden, herunder den krypterede besked-app, Signal, og den anonyme internetbrowser, Tor.

Derudover har fonden støttet flere digitale rettighedsprojekter, såsom træning i digital sikkerhed for LGBT+-aktivister i Nigeria og en monitering af internetcensurering i Ukraine. Fondens egen målsætning lyder, at de ”støtter projekter og mennesker, der udvikler åbne og tilgængelige teknologier, der promoverer menneskerettigheder og åbne samfund, og som hjælper med at give sikker adgang til globale kommunikationsnetværk”.

”Det her kan efterlade folk åbne for angreb,” sagde Trinh Nguyen, der er fortaler for digitale rettigheder, og som blandt andet hjælper med at træne folk i Sydøstasien i bedst muligt at beskytte sig selv digitalt som reaktion på, at ledelsen i OTF er blevet fjernet.

”Når OTFs lederskab sådan bliver fjernet natten over, er jeg bekymret,” siger også Nima Fatemi, der er iransk grundlægger af den amerikansk-baserede cybersikkerheds-non-profit-organisation Kandoo. OTF har blandt andet tidligere i år doneret 50.000 dollars til Kandoos research og dokumentering af, hvordan det iranske regime langsomt laver flere og flere internetrestriktioner.

En talsperson fra USAGM har i en e-mail skrevet, at ”Michael Pack forstår størrelsen og naturen af de trusler, der kommer fra modstandere til ytringsfrihed. Alle de handlinger, som CEO Michael Pack har foretaget, er lovlige, og han står fast ved dem.”Del denne artikel

Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Tilmeld nyhedsmail