Skrevet af Mathilde Skov Jensen - Foto: Claus Sall


Om ikke så længe skifter mange politikere, meningsdannere og også advokater hverdagen ud med fire dage på Bornholm til det årlige Folkemøde. Temaet i år er FN’s 17 verdensmål. Og selvom det ikke er et af de områder, der skaber bunker af papirstakke på skrivebordene rundt på advokatkontorerne, er det et vigtigt emne for en advokat at forholde sig til.

Det mener AIJA, Association of Young Lawyers, som er en forening for advokater under 45 år fra hele verden. I en tilbagevendende årlig konkurrence har foreningen valgt verdensmålene ud som dette års fokus. Og det har de gjort, fordi advokater i kraft af deres rådgivende rolle udgør en vigtig brik i kampen mod en bæredygtig fremtid. Michaela Pelinka er formand for AIJA's Membership Forum, som er den gruppe, der står for konkurrencen. Hun udtaler følgende til K-News:

For at kunne yde den bedste rådgivning skal advokater have en grundig forståelse for FN’s verdensmål, som mange af deres kunder stræber efter i dag og i fremtiden

”Udelukkende at være en kyndig advokat er ikke længere nok. Advokater forventes at tilbyde juridisk rådgivning, men også strategisk rådgivning om de muligheder, bæredygtighed kan give virksomheder. For at kunne yde den bedste rådgivning skal advokater have en grundig forståelse for FN’s verdensmål, som mange af deres kunder stræber efter i dag og i fremtiden.”

AIJA’s årlige konkurrence, som går under navnet ”Best International Future Lawyer Award”, er for jurastuderende fra hele verden. Hvis man som jurastuderende vil deltage, skal man skrive et essay, hvor man forholder til det pågældende års emne. Målet med prisen er for AIJA at opfordre de jurastuderende til aktivt at bidrage til løsninger på de udfordringer, vi møder i verden i dag. Og her er bæredygtighed ikke til at komme udenom, lyder det fra Michaela Pelinka.

”Dagens unge advokater er morgendagens ledere. Det er afgørende for advokater at forstå de mest presserende udfordringer i vor tid, herunder klimaforandringer, social retfærdighed, ressourceforbrug, fattigdom, demografiske skift, migration, ulighed og urbanisering, for at kunne stimulere til handling mod en mere bæredygtig adfærd. Gennem proaktivt arbejde og innovation kan unge advokater lede vejen mod en mere bæredygtig fremtid.”

 

Juridisk forpligtelse og etisk ansvar

Også på de danske advokatkontorer har bæredygtighed fået en plads. Mette Lykke er advokat hos DLA Piper Danmark og medlem af AIJA. Når hun til dagligt rådgiver sine klienter på DLA Pipers kontor på Rådhuspladsen, kan hun mærke, at bæredygtighed fylder mere og mere.

”Jeg kan tydeligt mærke vores klienters stigende fokus på bæredygtighed, hvad end det er i form af FN’s verdensmål, risici med afsæt i miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter, mere populært kaldt ESG, CSR eller noget fjerde, og jeg tror kun, dette fokus vil intensiveres fremover”, fortæller hun til K-News.

Mette Lykke er enig i AIJA’s betragtninger og mener, at man som advokat også har et etisk ansvar.

(...) udover den juridiske forpligtelse over for klienten, har vi ifølge de advokatetiske regler og som borgere i samfundet også en etisk forpligtelse

”Det ligger i jobbeskrivelsen for advokater, at vi hjælper vores klienter med at overholde lovgivningen, men udover den juridiske forpligtelse over for klienten, har vi ifølge de advokatetiske regler og som borgere i samfundet også en etisk forpligtelse. Denne etiske forpligtelse er dynamisk og udvikler sig i takt med samfundsudviklingen, så når bæredygtighed og ansvarlighed er vigtigt for samfundet, er det vigtigt for advokatstanden”, fortæller hun til K-News.

 

Vinderen af prisen ”Best International Future Lawyer” bliver offentliggjort ved en kongres for internationale unge advokater i Rom i starten af september. Temaet for kongressen er ”Sustainability and the Law: Planet. People. Future” og også her er der fokus på, hvordan jurister fra hele verden kan hjælpe virksomheder mod en mere bæredygtig forretning.

Del

Unge advokater skal lede vejen mod en bæredygtig fremtid


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak