Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg - Foto: Karnov Group


"Hans stålsatte forsvar for retsstaten frembringer refleksion selv hos modstandere, som ikke umiddelbart er enige med ham, og han frembringer dermed en bevægelse i debatten, frem for at den stivner i de kendte fronter og modsætninger." 

Sådan lyder begrundelsen i dagens udgave af Politiken for, hvorfor det netop er Jacob Mchangama, der bliver den første vinder af Hørups Debatpris.

Den 41-årige direktør for tænketanken Justitia har i en lang årrække været en aktiv stemme i den offentlige debat, hvor særligt retssikkerhed, udsattes rettigheder og ikke mindst menneskerettigheder har stået højt på dagsordenen. Hovedpersonen selv er da også glad for prisen, men tilskriver en hel del af sejren til sine medarbejdere.

"Det er altid rart, at det arbejde, man laver, bliver anerkendet, og at man gør en forskel. For organisationen viser det også, at vi har nogle medarbejdere, der gør det så godt, at det er lettere at skinne igennem, og derfor vil jeg også fremhæve deres indsats", siger han til K-News.

 

Akademi skal føre advokater frem i debatten

Ifølge Politiken får Mchangama prisen på grund af sin konsistente kamp for grundlæggende frihedsrettigheder, hans partipolitisk uafhængige kritiske stemme og hans respektfulde saglighed. Og for Jacob Mchangama er det helt afgørende at være en aktiv stemme i den offentlige debat.

"Jeg har et atypisk arbejde for jurister, for hvis man arbejder som advokat, så er det jo ikke for at fremme nogle bestemte holdninger, men for at arbejde for sin klient. I Justitia arbejder vi med nogle principper og idealer, og dem kan vi kun sætte på dagsordenen, hvis vi deltager i den offentlige debat."

Derfor har Justitia etableret et et akademi for unge advokater, der skal fremme evnerne og lysten til at deltage i den offentlige debat og samtidig få retssikkerheden ind på rygraden.

"I de her tider, hvor retssamfundet og retsstaten er under pres, der synes jeg, det er væsentlig, at advokater og jurister løfter blikket og deltager aktivt, og det er også det, vi satser på med vores Justitia Akademi, hvor vores målsætning er, at de unge advokater og jurister får retssikkerhed ind i DNA'et, og at vi også giver dem nogle redskaber til at kunne deltage i den offentlige debat", siger han til K-News.

Det er første gang, at Hørups Debatpris uddeles. Med prisen følger 50.000 kr.

Del

Jacob Mchangama vinder Hørups Debatpris


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder