Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg


”To tredjedele af New Yorks borgere indånder hver dag usund luft på grund af smog og forurening.” Så klar er melding fra statsadvokaten i New York Letitia James, der nu sagsøger det amerikanske miljøagentur EPA for bevidst ikke at gøre noget for at mindske forureningen i de store byer.

Det skriver law.com.

Søgsmålet problematiserer en afgørelse fra EPA sidste år, der tillader de stater, hvis industrielle forurening driver ind over nabostaterne, ikke at gøre yderligere for at reducere deres udledninger. Ifølge søgsmålet er afgørelsen dermed på kant med The Clean Air Act, der forpligter EPA til at gribe ind over for de stater, der ikke aktivt er med til at forbedre den nationale luftkvalitet gennem reduktion i udledningerne.

Letitia James har samlet opbakning fra seks stater, der foruden New York tæller Delaware, New Jersey, Massachussets, Maryland og Connecticut. James, der tiltrådte som statsadvokat i januar i år, har haft travlt siden sin indsættelse, da dette allerede er det andet søgsmål, som hun sætter op mod Trump-administrationen i forbindelse med miljø. Det første har endnu ikke fundet sin afgørelse og handler om fiskekvoter.

 

Advokater åbner kamp mod miljøsyndere

Det nye søgsmål mod EPA lægger sig i et spor af søgsmål, der er blevet mere og mere omfangsrige både i USA og andre steder i verden. For selvom Trump har trukket USA ud af klimaaftalen fra Paris, så er flere aktører begyndt at stævne virksomheder og myndigheder for brud på forfatningsmæssige og frihedsmæssige rettigheder.

De sidste år har ni stater gået sammen i et søgsmål mod oliegiganten Exxon for dels at være med til at forstærke klimaforandringerne og deres påvirkning på det amerikanske folk, men dels også for at mislede befolkningen, da interne dokumenter fra Exxon viser investeringer i bevidste misinformationskampagner. Exxon har bl.a. været aktive i debatten i USA og kaldt det en sammensværgelse af jurister og videnskabsfolk.

Sidste år sagsøgte en gruppe på 21 unge den amerikanske stat ved domstolen i staten Oregon for brud på forfatningen ved ikke at gøre nok for at reducere udledningen af drivhusgasser og dermed true retten til liv og frihed.

Men det er ikke kun i USA, hvor disse søgsmål tager fart. I 2015 blev den hollandske stat sagsøgt for ikke at gøre nok for at mindske udledningen af CO2. De 800 borgere vandt sagen, og det blev påkrævet af den hollandske regering at sænke sine udledninger med yderligere 25%.

I Tyskland anlagde den tyske advokat Roda Verheyen tilbage i 2015 sag an mod en af verdens største kulproducenter RWE, der siges at stå for 0.5% af verdens hidtidige CO2-udledning. I 2017 fik hun medhold ved de tyske domstole i, at sagen kunne føres.

Der er ikke set lignende sager i Danmark. I hvertfald ikke endnu.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak