23/06/2021 - IT-sikkerhed

Huawei stoppet af den svenske forvaltningsdomstol


Den svenske forvaltningsdomstol har netop besluttet, at Huawei udstyr skal udelukkes fra det nye 5G-netværk. Det svenske system betragter nemlig Huawei som en sikkerhedsfare, fordi den kinesiske virksomhed kan bruges til spionage i det svenske telekommunikationsnet.

Tekst: Viktoria Egebak Winge.


Billede: Udsnit af SVTs hjemmeside fra den 23. juni 2020.

 

I Sverige har forvaltningsdomstolen, Förvaltningsrätten, netop afsagt dom i striden mellem Huawei og den svenske post- og telestyrelse (PTS). Dommen betyder, at det kinesiske Huawei bliver forhindret i at deltage i udvidelsen af det svenske 5G-netværk.

Lande som Australien, Storbritannien og USA har allerede stoppet Huawei-udstyr i 5G-netværk med henvisning til, at teknologien vil kunne bruges af den kinesiske stat til spionage. Og nu har Sverige fulgt trop.

Huawei er blevet betragtet som en sikkerhedsfare, fordi virksomheden er kinesisk og dermed kan bruges til spionage i det svenske telekommunikationsnet. Ifølge den svenske forvaltningsdomstol har Sveriges sikkerhed været altafgørende for resultatet.

Ligesom Tyskland og Norge har vi i Danmark drøftet et lignende nationalt stop. Men uden en egentlig afgørelse.

 

Et dødsstød

Den svenske nyhedstjeneste, SVT Nyheter, skriver, at afgørelsen vil være et ”dråpslag” for Huawei i Sverige. I praksis betyder meddelelsen fra forvaltningsdomstolen i Stockholm, at Huawei udelukkes fra det svenske marked. Og det er et dødsstød for virksomheden efter 20 år i Sverige.

Post- och telestyrelsen meddelte tilbage i oktober 2020, at operatører, der vil deltage i den svenske 5G-udvidelse, ikke må bruge udstyr fra kinesiske Huawei og ZTE.

I pressemeddelelsen om beslutningen skrev de, at: ”Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE”.

Derudover skulle eksisterende udstyr fra Huawei og ZTE også fjernes i gamle netværk.

Beslutningen var bygget på en sikkerhedstest, der var foretaget i samarbejde med Forsvarsmakten og Säpo. Ifølge Säpo udfører Kina omfattende cyberspionage, og alle kinesiske virksomheder rapporterer til de kinesiske myndigheder.

Men Huawei nægtede at deltage i spionage og appellerede beslutningen. Huawei har konsekvent gennem hele sagen hævdet, at de ikke har forbindelse til den kinesiske stat. Huaweis administrerende direktør, Kenneth Frederiksen, har udtalt sig om dommen til Svt Nyheter, hvor han bl.a. hævder, at PTS-beslutning er i strid med svensk lov og EU-lovgivning. Han betragter ikke kun afgørelsen som et tab for Huawei men for hele landets telekommunikation.

Forvaltningsdomstolen gav dødsstødet til den kinesiske virksomhed. Og resultatet af  Sapö og Forsvarsmaktens undersøgelse fik størst betydning. I en pressemeddelse skriver rettens ordfører Ulrika Melin: 

Förvaltningsrätten har beaktat att det endast är Säkerhets¬polisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säkerhetsläget och hotbilden mot Sverige.


Huawei har endnu ikke valgt at anke afgørelsen. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak