21/04/2021 - Aktindsigt

Kammeradvokaten på dybt vand


Kammeradvokaten møder lige nu enorm kritik. Statens advokat reklamerer på deres hjemmeside for et kursus, hvor offentligt ansatte kan lære at begrænse eller helt afslå aktindsigt pga. ressourcemæssige hensyn. Og det har fået både journalister og jurister til at reagere.

Tekst: Viktoria Egebak Winge


Opdateres 22. april 2021 kl. 07.09 - Kammeradvokaten har siden denne artikels publicering meldt ud på Twitter, at de har valgt at fjerne videoen fra deres kursusside.

”Hvordan kan du begrænse eller måske helt afslå aktindsigtsanmodninger som følge af ressourcemæssige hensyn? Og mere vigtigt: Hvordan begrunder du det konkret?”

Sådan lyder det i videoen, hvor advokat Azad Taheri Abkenar introducerer, hvordan Kammeradvokatens nye offentligretlige kursus, klæder ansatte sagsbehandlere på til at begrænse og udforme afslag på aktindsigt pga. ressourcemæssige hensyn.

Et kursustilbud, som har fået Dansk Journalistforbund til at reagere:

”Det er rystende, at statens egen advokat, som man i det her tilfælde næsten kan kalde en mørkekammeradvokat, underviser i, hvordan man holder befolkningen udenfor. Det afslører, at vi har et problem med en lukkethed- og mørklægningskultur. Det er virkelig skræmmende at se, hvor systematisk det her er udformet,” siger Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund til Journalisten.dk.

Og reaktionen er ikke uden juridisk slidstyrke:

”I offentlighedsloven er der særlige krav til hurtig behandling af aktindsigtssager, og ressourcemæssige hensyn kan ikke begrunde, at man begrænser eller afslår anmodninger. Så det er da meget spændende, hvordan underviserne vil foreslå, at det kan begrundes,” siger jurist og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, til Journalisten.dk.

Oluf Jørgensen hæfter sig ved, at Kammeradvokaten direkte reklamerer for, at formålet er at begrænse eller afslå aktindsigt. Formålet med offentlighedsloven og ikke mindst aktindsigt er at skabe åbenhed og gennemsigtighed hos offentlige myndigheder. Princippet om, at der skal være indblik i så meget som muligt, støder sammen med Kammeradvokatens formulering, der nærmere lægger op til en systematisk ”mørklægning”, hvis man spørger Tine Johansen. 

Ingen ændring af kursus eller reklamevideo

Hvis du selv vil tage stilling til videon, så kan du stadig nemt finde den på Kammeradvokatens hjemmesiden. De har nemlig ikke i sinde at ændre hverken videoen eller kurset. Det fortæller partner Jakob Kamby til Journalisten.dk

Han afviser, at kurset går ud på at undervise i at undgå at give aktindsigt. Ligesom han afviser, at der er tale om mærkværdig reklame:

”Det, som nævnes i videoen er, at kurset bl.a. underviser i ressourcereglen, som giver anledning til helt eller delvist at afslå aktindsigt, hvis behandlingen af anmodningen vil nødvendiggøre et uforholdsmæssigt ressourceforbrug. Det er en almindelig del af ethvert kursus i Offentlighedslovens regler.”, siger han til Journalisten.dk.

Selvom Kammeradvokaten afviser anklagerne, så er der flere, der har bidt mærke i formuleringen. Journalist Filip Wallberg fortæller K-NEWS, at han også måtte spærre øjnene op:

“Offentlighedsloven skal selvfølgelig overholdes, og jeg synes kun, det er godt, at administrationen kender reglerne og er klædt godt på. Men det er bemærkelsesværdigt, at man fra Kammeradvokatens side som statens advokat så åbenlyst reklamerer for et kursus, der i ordlyd og indhold indikerer, at man vil lære ansatte, hvordan man omgår aktindsigter. Det er uhørt”, siger Filip Walberg, der til dagligt også er lektor ved SDU. 

Og Filip Wallberg kan ikke lade være med at være bekymret:

”Som journalist og offentligt ansat får jeg virkelig ondt i maven over den her tilgang, og det er virkelig kritisabelt, hvis man på den måde vil lære administrationen at omgå offentlighedens adgang til administrative dokumenter og aktindsigter.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak