14/02/2019 - Magtens Tredeling #63

Hvordan straffer vi? Og virker straf overhovedet?


De seneste tal fra Justitsministeriet viser, at vi i Danmark aldrig har straffet hårdere end vi gør lige nu. Men virker hårdere straffe efter hensigten? Og hvad er overhovedet alternativerne? I denne uge tager vi debatten om de gældende strafferammer og udviklingen inden for straf.

Redaktionen



Podcasten kan også hentes via iTunes, PodcastAddicts eller hvor du ellers henter dine podcasts.

Straf har historisk set altid fulgt med den menneskehedens udvikling. I biblen straffes Adam for at spise af kundskabens træ. I vikingetiden var det almindeligt at betale erstatning eller teste sin uenighed i en duel, og i 1700-tallet blev Christian d. 7’s livlæge Struensee halshugget for sin ugerning.

Strafmetoderne er blevet langt mere civiliserede i den vestlige verden siden da. Men mens formerne for afstraffelse har ændret sig, så er diskussionen om virkningerne af straf fortsat ikke kommet til en konklusion. Nye tal for Justitsministeriet viser, at danske domstole straffer hårdere end nogensinde før, og det giver derfor på ny anledning til at diskutere, om nutidens strafferammer og straffeformer nu også virker efter hensigten. 

Med i studiet er kriminolog og lektor ved SDU Linda Kjær Minke og Jesper Ryberg, professor i Etik og retsfilosofi ved Roskilde Universitet. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak