Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg


Søndag vandt det danske e-sportshold Astralis 8.2 mio. kroner, da de vandt ESL Pro League i Odense. Ud over selve præmiesummen for at vinde turneringen blev holdet samtidig belønnet for at have vundet fire officielle titler inden for ti måneder. 

Alene i 2017 havde industrien omkring e-sport en værdi på 4.5 mia. dollars på verdensplan ifølge det amerikanske analysefirma Newzoo, og trenden ser ud til at fortsætte. Tidligere på året fortalte General Councel hos e-sportsbureauet RFRSH, hvordan branchen fortsat er meget umoden og styret lidt at 'junglelove', og derfor opretter brancheorganisationen ESport Danmark nu et nyt disciplinærudvalg, der skal på linje med lignende nævn hos f.eks. DBU og Dansk Ishockey Union skal monitorere og slå ned på snyd og urene metoder i sporten.

Det nye udvalg består bl.a. af advokat Adam Ringsby-Brandt, der er medindehaver af Bertel Rasmussen Advokater i Svendborg. Udover at have været drivkraften bag sammensætningen af udvalget er han også nedsat som formand.

”Det bliver vores opgave at tage stilling til almindelige sportsretlige problemstillinger, som f.eks. hos DBU, Dansk Ishockey Union eller lignende. Altså et organ, hvor vi behandler klager i forbindelse med kampe og tager stilling til, hvorvidt der skal uddeles karantæner eller andre straffe. Ligesom vi kender det fra andre sportsgrene", siger han til K-News.

 

Særligt fokus på matchfixing

Hvor andre disciplinærudvalg ofte har med fysiske overtrædelser eller regulære brud på de specifikke sportslige regelsæt, så bliver der inden for e-sporten særligt fokus på bl.a. matchfixing.

 

”I forhold til e-sport generelt, der er det helt klart at sætte tingene i system, særligt for at komme matchfixing og doping til livs, da vi jo ikke har det samme med f.eks. røde kort og usportslig opførsel som i fodbold. E-Sport Danmark har jo allerede et samarbejde med Anti Doping Danmark omkring netop de her problematikker inden for bl.a. doping og matchfixing. Det er en af de væsentlige årsager til at disciplinærudvalget nedsættes, da det er en af forudsætningerne for at indgå en aftale med Anti-Doping Danmark," siger han, og supplerer: 

Det vil jo svare til, at en Superliga-klub stiller op med seriespillere, for du kan ikke identificere, hvem der er hvem, når mange kampe foregår online og remote

”I forhold til doping er det opkvikkende stoffer, da man er i gang i lang tid og skal være steady på hænderne. Det er f.eks. betablokkere, og altså ikke steroider, som vi kender det fra andre sportsgrene.”

Adam Ringsby-Brandt peger bl.a. på, at matchfixing i relation til e-sport fungerer på et lidt andet plan, end hvad man er vant til.

”En af de helt store udfordringer er, at det ikke er gode spillere der spiller dårligt med vilje, men derimod decideret andre spillere, der spiller. Det vil jo svare til, at en Superliga-klub stiller op med seriespillere, for du kan ikke identificere, hvem der er hvem, når mange kampe foregår online og remote.”

 

Kærkommen regulering

Sammensætningen i det nye disciplinærudvalg består af blot to faste medlemmer, mens den sidste udnævnes afhængig af case og spil. Disciplinærudvalget kigger særligt på CS:GO (CounterStrike), League of Legends og DOTA.

”Vi har valgt at nedsætte det på en lidt speciel måde – én har forstand på det sportsretlige, altså den juridiske, så har vi en kompetence inden for spil og odds, fordi der nok vil være endnu flere tilfælde med matchfixing end i andre sportsgrene. Og til sidst vil vi så hive en ind, der har konkret spillemæssig viden, afhængig af hvad det er for et spil og hvilken sag. Det bliver derfor er langt mere dynamisk udvalg, da vi er to faste, og så en særlig kompetence afhængig af sagen.”

Men hvad kan man egentlig gøre for at sikre, at det er de rigtige registrerede spillere, der deltager i officielle kampe, hvis adgangen tilgås remote, og hvad er bliver det nye disciplinærudvalgs handlemuligheder? Ifølge Adam Ringsby-Brandt handler det om at sætte tingene i system og skabe de rigtige rammer.

”De turneringer og klubber, der er tilknyttet E-Sport Danmark kan så udelukkes og tildeles bøder og karantæner og håbet er, at så mange tilslutter sig det her organ som muligt. Helt konkret arbejder vi med unikke logins, som f.eks. noget nemid, hvor du ikke kan snyde. ”

”Jeg tror egentlig, at det er godt, der bliver lavet regulering, og at der er mange, der ser det som good governance, at der bliver lavet regulering, for det er der også mange investorer som vil se som en stor tryghed i forhold til deres investeringer.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak