23/03/2021 - De danske børn i Syrien

Sag om europæiske børn i Syrien er bragt for EMD. Og det kan få betydning for de danske børn


Mens det politiske slagsmål om de danske børn i Syrien fylder på Christiansborg, er en lignende sag fra Frankrig netop blevet bragt for Storkammeret hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Udfaldet af den sag kan få afgørende betydning også for Danmarks juridiske forpligtelser. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock

https://player.vimeo.com/video/194979868

Det er langt fra kun herhjemme, at diskussionen om hjemtagelse af børn og potentielt også de mødre og kvinder, som har tilsluttet sig Islamisk Stat, og som nu er fanget i flygtningelejre i Syrien, fylder. 

Bl.a. også i Frankrig, hvor to sager, der i ordlyd og indhold minder om de sager, som advokat Knud Foldschack og foreningen Repatriate The Children fører herhjemme, er blevet anlagt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det drejer sig om to sager med kvinder, der begge har tilsluttet sig IS indenfor det seneste årti, og som altså nu er fanget med deres børn i Al-Hoj-lejren. Sagerne blev indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i henholdsvis 2019 og 2020, men blev i går mandag givet til domstolens storkammer. 

Og det siger noget om, hvor stor en betydning den endelige afgørelse kan få, mener juraprofessor Thomas Gammeltoft-Hansen fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

"Jeg kan ikke afgøre på nuværende tidspunkt, hvordan dommen falder ud – men man har givet jurisdiktion til storkammeret. Domstolen fungerer sådan, at når man er kommet hertil, er det, fordi ens sag har hele vejen igennem det nationale retssystem, og så vil det normalt være et af de såkaldte kamre, der tager sagen, hvor der sidder færre dommere. Men er det en principiel sag, så giver man jurisdiktion til storkammeret, hvor der sidder flere dommere. Og når det sker her, så er det nok, fordi at domstolen godt ved, at den her sag er principiel, og som kan få betydning for alle EU-lande, også Danmark", siger han til K-NEWS.dk.

Ifølge den officielle pressemeddelelse fra domstolen beror klagen bl.a. på Artikel 3 i Den Europæiske Menneskeretskonvention, som siger, at "ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf", ligesom også Artikel 3 § 2 i protokol nr. 4 fremhæves: "Ingen kan berøves retten til indrejse i den stat, i hvilken han er statsborger".

Sagen har fået fem EU-lande til at intervenere i sagen, herunder Danmark, der altså har mulighed for at afgive indlæg i sagen, der enten støtter eller går imod en af sagens parter. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak