Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg


"Man skal jo nærmest være jurist for at forstå, hvad der står i Grundloven".

Sådan siger Villads og Simone fra 1.G på Christianshavns Gymnasium, der står bag vinderfilmen ved Kammeradvokatens konkurrence "Fremtidens Grundlovstale".

Det var en enig jury, der forleden udpegede filmtalen ”Grundloven for alle, forstået af alle” som årets vinder. De unges pointe er slet og ret, at vores grundlov lyder som et gammelt stykke af Ludvig Holberg. Ja, den er nærmest umulig at forstå for menig mand og kvinde og rummer ord, der for længst er udgået af ordbogen. Og dermed bliver den faktisk udemokratisk – og i værste fald irrelevant for nuværende og kommende generationer.

 

Demokrati og kommunikation hænger sammen

Juryen bestående af formand for Folketingets Retsudvalg Peter Skaarup (DF), retsordfører Trine Bramsen (S) og Højesteretsdommer Jens Peter Christensen siger om årets vindertale:

”Det er så væsentligt for vores samfund, at alle forstår, hvilke rettigheder Danmark bygger på. I disse år presses demokratiet fra flere sider; både fra dem der ikke vil demokratiet og søger at bekæmpe det – og fra dem der ikke har forstået, at de rettigheder vi har, ikke kommer af sig selv. Vinderen minder os alle om, at vi skal huske at fortælle og forklare, hvad grundloven er, hvorfor vi har den – og hvad den indebærer”.

 

Halvbrille og glimt i øjet

De tre vindere, Halfdan Bonfils, Villads Bjørn Boesen og Simone Sædder Schiolborg, er selv endnu for unge til at kunne bruge deres grundlovssikrede stemmeret på valgdagen i dag, men det har heldigvis ikke forhindret dem i at komme til orde med deres helt egen stemme. Iført alvorlig mine og halvbrille, læser de unge i filmen op af vores grundlov, der sidst blev fornyet i 1953, altså for 66 år siden.

”Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning…. Hvorfor så besværligt? Ingen må røre din ejendom, undtagen domstolene. Og hvis det en sjælden gang sker, så bliver alt erstattet”, lyder de unges bud på en nyformulering af paragraf 73. Filmen rummer flere eksempler på, at juraen kunne være langt mere tilgængelig.

 

Gør juraen tilgængelig

Ifølge Managing Partner hos Kammeradvokaten, Tomas Ilsøe Andersen, har de unge fat i noget helt rigtigt, som er meget vigtigt at lytte til.

”Vi vil med grundlovskonkurrencen give plads til flere af samfundets stemmer. Og særligt dem, der endnu ikke har opnået alderen til at bruge deres grundlovssikrede stemmeret i dag. Det er gennem generationernes indbyrdes dialog, at vi holder liv i det, der er limen i vores samfund; grundloven. Og det er gennem fornyelsen, at vi hele tiden sikrer grundlovens fortsatte relevans. Med Simone, Halfdan og Villads’ flotte film vil vi ønske alle, unge som gamle, en fantastisk Grundlovsdag – i år med indbygget valgdag”, siger Managing Partner hos Kammeradvokaten, Tomas Ilsøe Andersen.

Vindervideoen kan ses HER

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak