06/06/2024 - Karnovs Skattepris

Anders Nørgaard Laursen vinder Karnovs Skattepris 2024


Professor, teknisk rådgiver, chefredaktør og fremtrædende stemme i den danske skatteverden. 43-årige Anders Nørgaard Laursen er her, der og alle vegne, og her til aften altså også vinder Karnovs Skattepris 2024

Årets Specialeprismodtager, der blev offentliggjort og hyldet ved samme lejlighed, er den nu afgående KU-studerende Daniel Rath.

Tekst og foto: Rasmus Lehmann Hylleberg


Billede: Anders Nørgaard Laursen (tv) og Daniel Rath, de to vindere af henholdsvis Skatteprisen og Specialeprisen

 

Man kan næsten ikke have begivet sig rundt i den danske skatteverden det sidste årti uden at være stødt på Anders Nørgaard Laursen. Den 43-årige joviale nordjyde er både professor ved Aarhus Universitet, teknisk rådgiver hos CORIT Advisory, chefredaktør for Nordic Tax Journal og medlem af redaktionen på en lang række skattefaglige tidsskrifter, herunder Taxo. Og nu altså også modtager af Karnovs Skattepris 2024.

Prisen blev uddelt torsdag aften på den norske ambassadørs  residens, hvor en perlerække af danske skatteeksperter og -advokater var samlet til den årlige fejring af Danmarks skarpeste skattehjerne.

Arbejdet med skat og jura har været en integreret del af Laursens professionelle DNA lige så længe, han kan huske. Selv fortæller han i et portræt til Taxo, at han allerede fra barns ben ønskede at blive advokat.

"Det lyder helt åndssvagt at sige, men dengang jeg var lille, der havde jeg egentligt en drøm om at blive advokat. (...) Uden egentlig at have en idé om, hvad det bestod i. Det lyder så åndssvagt og nørdet at sige det, men det drømte jeg altså om. Og det lykkedes da også næsten.”

Skattepris 2024 5

Anders Nørgaard Laursen ved hans takketale

Det var da også en tydelig bevæget Anders Nørgaard Laursen, som fik prisen overrakt af skatteminister Jeppe Bruus. I takketalen nævnte Laursen blandt andet, at grunden til, at skat i hans øjne er så interessant, er, at man altid har mere at lære.

"Jeg troede måske lidt på et tidspunkt, at jeg vidste bare lidt mere af skatteretten. Men jeg må bare sande, at skatteretten udvikler sig så hurtigt, at lige når man føler man er med, så sakker man bagud igen," sagde han med et skævt smil.

Anders Nørgaard Laursen blev blandt andet fremhævet for sine formidlingsevner i undervisningssammenhæng af komitéformand Lars Apostoli, da Laursen formår at gøre kompleks skattelovgivning relaterbart for den næste generation af unge, lød det. Men også hans akademiske bidrag til skatteretten, hvor han har forfattet en lang række videnskabelige artikler, roses, ligesom hans vedvarende engagement og evne til at løse skatteretlige udfordringer for erhvervslivet fremhæves.

Skattepris 2024 4

Skatteminister Jeppe Bruus overrakte prisen

 

Skatteprisen uddeles ved, at Karnov hvert år anmoder foreninger, institutioner og personer inden for skatteret om indstillinger af prismodtagere til årets hæderspris. De indstillede bedømmes af priskomiteen ud fra ”en videnskabelig, praktisk eller organisatorisk indsats indenfor det skatteretslige område,” som Karnov Group skriver på deres hjemmeside. Nederst på samme side vises også priskomiteens ni medlemmer.

Siden 2016 er også Specialeprisen blevet uddelt, den gives til et speciale fra en af de højere læreanstalter, hvor der i udvælgelsen lægges vægt på aktualitet, relevans, sværhedgrad, faglighed, behandlingsdybde og selvstændighed. Den uddeles for at sætte fokus på de unge talenter, som i fremtiden skal sætte deres præg på skattebranchen.

Vinderen af årets Karnovs Specialepris 2024 blev Daniel Rath, der med sit speciale giver en detaljerede analyse af, hvordan forsknings- og forsøgsudgifter håndteres skattemæssigt i Danmark.

Skattepris 2024 1

Med specialeprisen følger vanen tro en pakke Lego, her overrakt til Daniel Rath af Head of Tax hos Lego, Christer Tønder Bell

 

Specialet blev fremhævet af komitémedlem, VP og Head of Tax hos Lego, Christer Tønder Bell med henvisning til aktualiteten og kompleksiteten i specialet. Hvor Daniel Rath argumenterer for, at der er stigende juridisk usikkerhed og strenghed i administrationen af skattereglerne relateret til forsknings- og forsøgsudgifter.

Ligesom Anders Nørgaard Laursen er også Daniel Rath tilknyttet CORIT Advisory.

skattepris 2024 3

 

Herunder alle modtagere af Karnovs Skattepris fra 1998 til 2023 samt Specialeprisen

2023 - Poul Bostrup, retsformand for Landsskatteretten, modtog Skatteprisen. Mie Bonderup fik Årets Specialepris.

2022 - Bent Ramskov, partner og skatteretsadvokat, Dahl Advokatpartnerselskab, modtog Karnovs Skattepris. 
Årets Specialepris gik til Asta Naja Helms og Laura Fredslund.

2021 - Jane Bolander, Professor ved CBS og formand for Skatterådet modtog Karnovs Skattepris. 
Årets Specialepris gik til Christian Hjortshøj.

2020 - Skatteprisen blev aflyst pga. Covid-19. Årets Specialpris gik til Steffen Strande Olsen

2019 - Margethe Nørgaard, Borger- og retssikkerhedschef, modtog Karnovs Skattepris. Årets specialepris gik til Denise Malou Faber.

2018 - Clive Baxter, Head of Tax Policy and Governance, Mærsk Group, modtog Karnovs Skattepris. 
Årets Specialepris gik til Isabella Hinze Glenstrøm, 

2017 - Jacob Bundgaard, Managing director, honorary professor, Ph.D modtog Karnovs Skattepris. 
Årets Specialepris gik til Rasmus Mathias Blom

2016 - Tommy V. Christiansen, Advokat, modtog Karnovs Skatterpris. 
Årets Specialepris gik til Anne Varming og Steffen Bonde Jensen

2015 - Professor, dr.jur. Erik Werlauf

2014 - Partner John Bygholm

2013 - Advokat H.C. Vinten

2012 - Retspræsident Erik S.M. Hansen

2011 - Advokat Lida Hulgaard

2010 - Afdelingsleder, skatterevisor Leo Holm

2009 - Partner, dr.jur. Jens Wittendorff

2008 - Direktør, cand.jur. Hanne Søgaard Hansen

2007 - Told- og skattedirektør Ole Kjær

2006 - Advokat Hans Severin Hansen

2005 - Lektor Ole Aagesen

2004 - Konsulent, cand.jur. Steen Askholt

2003 - Professor, dr.jur. Jan Pedersen

2002 - Professor Aage Michelsen

2001 - Afdelingsleder Susanne Dahl

2000 - Professor Niels Winther-Sørensen

1999 - Professor Ole Bjørn

1998 - Skatterevisor Christen Amby

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak