08/11/2018 -

"At melde Danmark ud af menneskerettighedskonventionerne, svarer til at melde Danmark ud af EU"


Sådan lyder udmeldingen fra direktør hos Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen ovenpå Henrik Sass Larsens udmelding om at melde Danmark ud af de internationale menneskerettighedskonventioner.

Rasmus Lehmann Hylleberg


I det nye debatprogram Pind & Sass på TV2 News udtalte gruppeformand for Socialdemokratiet Henrik Sass Larsen, at han mener, at Danmark bør melde sig ud af de internationale menneskerettighedskonventioner. 

"Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer," sagde Henrik Sass Larsen i programmet og fortsatte:

"Så jeg mener, at det her med, at vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale domstole, konventioner og så videre. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen får herredømmet over det."

Men sådanne udtalelser er helt uhørt i forhold til Danmarks position som et foregangsland for menneskerettigheder og internationalt samarbejde. Det mener direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.

"Der er to internationale instanser her – den ene er Europarådet og den anden er EU. Og det betyder jo så, at hvis vi som han siger skal vikle os ud af menneskerettighederne, så skal vi også vikle os ud af EU. Og allerede der synes jeg det er et meget vidtgående synspunkt, hvis det er det han mener. Hvis han mener det i lidt mindre skala, at det er lidt irriterende ikke at vi ikke har kontrollen, så er det jo faktisk det som den danske regering og vi  herinde arbejder med at få bedre i balance. Så det minder om at sparke en åben dør ind," siger han til K-News.

 

"Fuldstændig uhørt"

Ifølge Jonas Christoffersen er gruppeformandens udtalelser en direkte trussel mod det internationale samfund, som Danmark har  været en aktiv medskaber af de sidste 70 år.

Det ville være fuldstændig uhørt og på hovedet i forhold til vores måde at bedrive udenrigs- og indenrigspolitik på de sidste 70 år

"Det ville være fuldstændig uhørt og på hovedet i forhold til vores måde at bedrive udenrigs- og indenrigspolitik på de sidste 70 år. Jeg synes han skal holde sig for god til at komme med sådanne markante udsagn," siger Jonas Christoffersen og fortsætter:

"Hvis han virkelig mener det, han siger, så skal vi ud af kernen af vores internationale samarbejde som også omfatter menneskerettighederne. Vi kan jo ikke beskylde systemet for noget, som vi selv har bygget op, men vi må arbejde inden for systemet. Han må jo ønske sig en ringere menneskerettighedsbeskyttelse, hvorfor skulle man ellers gøre det? Han vil have et råderum tilbage, som han ikke har i dag. Og dermed ikke sagt at han vil have et regime uden menneskerettigheder overhovedet. Fra dansk side har man faktisk strammet op, så man ikke dømmer mildere end hvad der er international praksis. Så Henrik Sass er et år for sent ude med det her."

Det ville da heller ikke være uden betydning for retsikkerheden internationalt set og herhjemme, hvis Danmark melder sig ud af de internationale konventioner.

"Det ville betyde noget for os alle sammen – snævrere beskyttelse af ytringsfriheden, og det ville være et voldsomt indgreb mod vores beskyttelse i forhold til tortur og retssikkerhedskrav."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak