21/11/2019 -

Børnenes vigtigste allierede fylder rundt


Vi ønsker Børnekonventionen et stort tillykke med de 30 år. Når man runder et skarpt hjørne er det på sin plads at sige et par ord. Denne tale er til dig og alt det, du har opnået gennem dit liv.

Af Caroline Bjelke og Sarah Slott


Kære Børnekonvention,

Stort tillykke med de 30 år. Som du kan se, har vi ladet olietønderne og peberkværnene blive derhjemme – for en ungkarl kan man næppe kalde dig. Hele 196 ægteskaber er det blevet til - dejlige damer som Danmark og Tyskland, og senest Sydsudan og Somalia. Nogen kan mene, at du er særdeles polygam, men tiden har gjort os mere frisindede, og der er derfor ikke mange, som kan hidse sig op over det.

Du mangler stadig at charmere dig ind på USA, som den sidste pige i klassen, men det er, som man siger, også godt at have noget at kæmpe for. Kæreste Børnekonvention, du fortjener selvfølgelig et par ord på denne store dag.

 

Meget indeholder du

Du kom til verden den 20. november 1989. En glædens dag for verdens børn. For du har siden vist dig som en stærk hjælper, der står op for børns rettigheder, og du er uden tvivl den mest populære og vellidte i klassen - faktisk den med flest kærester i historien.

Du har altid været lidt af en charmetrold, og du er i sandhed god til at erhverve dig andres loyalitet. Gennem dit liv har du med pen og papir fået alle dine 196 ægteskaber til at bekræfte deres tro på dig og på dine ord om “grundlæggende menneskerettigheder og menneskets personlige værdighed og værdi”.

Du har altid haft et stort hjerte, og det med børnenes tarv ligger dig meget på sinde. Du hjælper børn i størstedelen af verdens lande især dem “der lever under særligt vanskelige forhold”, fordi du er overbevist om, at “sådanne børn kræver særlig hensyntagen”. I 2000 fik du endda FN’s Generalforsamling til at vedtage de to valgfrie protokoller, som dels handlede om salg af børn, om at inddrage børn i væbnede konflikter og om børneprostitution og børnepornografi. Senere i 2002 fik du din kære Danmark til at gå med på denne aftale, og i 2004 og 2016 fik du også overbevist Grønland. Det kan du, fordi du er et forbillede for mange.

(...)Alle børn har lige rettigheder lige meget, hvilken baggrund, de kommer med; at i alle afgørelser vedrørende et barn, der er det barnets bedste, der skal være det vigtigste; og så skal børn have lov til at komme med deres syn på sager, der vedkommer dem, og de synspunkter skal der lyttes til

Når det kommer til børneopdragelse, er du og dine ægtefæller i det hele taget enige om, at “barnet med henblik på fuld og harmonisk udvikling af sin personlighed bør vokse op i et familiemiljø, i en atmosfære af glæde, kærlighed og forståelse”. Du har også altid lagt en stor ære i at beskytte dine børn, og har derfor betalt dyre advokatregninger for at sikre dig børnenes juridiske rettigheder. Du har en uovertruffen evne til at overbevise andre om dine visioner, så dine ægtefæller har selvfølgelig også indvilget i og skrevet under på, at “barnet som følge af sin fysiske og psykiske umodenhed, har behov for særlig beskyttelse og omsorg, herunder passende juridisk beskyttelse, både før og efter fødslen”. Ja du kan bestemt betragtes som børnenes ven.

 

Hvad en kær ven siger om dig

Nogen vil måske kalde dig lidt af en rappenskralde, for du står fast på det, du tror på. Og de fortæller os, at du heller ikke altid er helt nem at være gift med, for du har mange principper, man skal leve op til. Din gode ven Anette Faye Jacobsen, som i mange år har forsket i menneske- og børnerettigheder, har jo fulgt dig, siden du var spæd.

Hun fortæller os, at du er et særdeles altomfavnende væsen, og har gjort meget for at beskytte så mange børn, som du kan. Både ved at stå op for deres ytringsfrihed i den ene ende, og i den anden ved at kæmpe for deres ret til sundhed og uddannelse. Og så rummer dit hjerte også en helt særlig plads for bestemte grupper af særligt udsatte børn som flygtningebørn, børnearbejdere, børn i krig og handicappede børn, for at nævne nogle. Så du gør meget for at få spændt et stort sikkerhedsnet under alle typer af børn. Og det er prisværdigt.

Du og Anette har haft mange samtaler i årenes løb og deler mange principper. Så ikke sjældent er samtalen endt ud i, hvad I synes er de allervigtigste.

“Og det er, at alle børn har lige rettigheder lige meget, hvilken baggrund, de kommer med; at i alle afgørelser vedrørende et barn, der er det barnets bedste, der skal være det vigtigste; og så skal børn have lov til at komme med deres syn på sager, der vedkommer dem, og de synspunkter skal der lyttes til”, fortæller hun os.

Men på trods af, at det måske lyder som noget, de fleste kan være enige om, kan det for andre knibe lidt med altid at efterleve dine leveregler.

 

Mine råd til dig

Du har fortalt os, at du somme tider kan føle dig overset. Der var dengang i 2014, hvor Danmark besluttede ikke at gøre dig til en del af deres nationale lovgivning. Eller da Danmark i 2017 ikke helt levede op til dit krav om indsatsen for blandt andre flygtningebørn, statsløse børn, børn i psykiatrien og børn i Grønland.

På disse dage er mit bedste råd til dig blot at læne dig tilbage og nyde det, som du har opnået gennem tiden. For eksempel i 2012 da Danmark etablerede et “børneombud” efter anbefaling fra FN’s Børnekomité, som endte med at rumme Børnerådet; Børns Vilkår og Ombudsmandens Børnekontor. Eller dengang i 2011, hvor Barnets Reform trådte i kraft for fremadrettet at sikre, at udsatte børn og unge får de bedste muligheder for at trives og udvikle deres personlige og faglige kompetencer.

I dag ser verden ganske vist anderledes ud, end den gjorde dengang, du kom til. Tendenser som digitale teknologier, klimaforandringer, konflikter og migration præger vores verden. Nye forventninger til børn og unge ændrer hele tiden på børns opvækst, og ser vi frem i tiden vil nye udfordringer og muligheder også komme til at have indflydelse på børns liv fremadrettet. En ting er dog sikkert: Børns rettigheder har ingen udløbsdato, og det betyder, at du altid vil være vores evigt kærkomne og uvurderlige Børnekonvention, som med din store personlighed aldrig lader os glemme dig.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak