23/08/2023 - Magtens Tredeling #147

"Cybersikkerhed er ikke it-afdelingens opgave, det er en ledelsesmæssig opgave"


Bestyrelser og ledelser skal engagere sig endnu mere i arbejdet for at skabt best practice, når det kommer til cybersikkerhed. Det er en af hovedkonklusionerne i en stor rapport fra IBA, hvor partner fra Kromann Reumert Søren Skibsted er en af hovedforfatterne. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg

Podcast fra Karnovs K-NEWS hostes hos eksterne lydtjenester. Du kan læse om Blubrry’s persondata politik her og om Spreakers her. Vil du vide mere om hvordan Karnov behandler dine persondata, kan du finde Karnovs egen persondatapolitik her.Foto: Søren Skibsted, merge med IBA-rapport. Fotokredit: Rasmus Lehmann Hylleberg 

 

"Risikoen for cyberangreb, den er stor. Og den er så stor, at bestyrelser og ledelser i organisationer bør interessere sig for den."

Så kort kan risikoniveauet opsummeres, når det kommer til cyberangreb. Citatet kommer fra Søren Skibsted, der er partner hos Kromann Reumert, og som er en af hovedforfatterne bag en ny rapport fra IBA, der via en komparativ analyse med ti forskellige jurisdiktioner herunder Danmark giver en række konkrete anbefalinger til, hvordan man skaber den bedste governance, når det kommer til cybersikkerhed. 

Omfanget af cyberangreb er enormt – alene I USA var 53,3 millioner amerikanere påvirket af cyberangreb på den ene eller anden måde i 2022, svarende til hver sjette amerikaner. Ifølge Søren Skibsted er der procentvis nok endnu flere i Danmark. Og derfor er der brug for fokus på området.“

"Der er brug for et gearskifte, både i Danmark og også mere generelt i forhold til at blive mere robuste, når det kommer til cyberangreb. Og der spiller bestyrelser og ledelser en afgørende rolle -  det er der awareness starter, det er der risikoappetiten fastsættes, og det er der, at investeringslysten defineres. Cybersikkerhed er ikke it-afdelingens opgave, det er en ledelsesmæssig opgave"

 

Bred appel

Den nye rapport fra IBA er kun 55 sider stor og skrevet i et letlæseligt sprog. Det er derfor en guide til alle, der interesserer sig for området, eller som mangler at finde deres ståsted, når det kommer til cybersikkerhed. 

"Det er til erhvervslivet generelt, men det er også til advokater, som jeg selv, der kan agere som change agents, som tager et helhedsblik på den virksomhed, man nu rådgiver, om man nu er på vej det rette sted hen, når det kommer til at imødegå cyberrisici i lyset af best practice”, siger Søren Skibsted. 

Derfor giver det også så meget mening, at rapporten kommer fra IBA, da organisationen er placeret bredt på globalt plan, og at man herigennem har adgang til kanaler, der giver et bredt view på best practice.

"Vi er nok ved at bevæge os lidt videre fra blot at håndtere regler til nu også at indtage den her rådgivende rolle. Og der er IBA centralt placeret, da man har dygtige folk, der repræsenterer store dele af erhvervslivet på topniveau, og dermed har viden om, hvordan man gør i de forskellige jurisdiktioner. Og disse erfaringer er jo værdifulde at dele”, siger Søren Skibsted. 

Vigtigst har det været at skabe en rapport, der er til at læse, og som giver konkrete anbefalinger, fortæller Søren Skibsted.

"Det har været et stort fokus i forbindelse med rapporten, at den skulle være læsbar for de fleste. Og der lå en kæmpe opgave i at få rapporten strømlinet, som kunne bruges til noget konkret."
Du kan høre hele udsendelsen herover i playeren eller der, hvor du finder dine podcasts.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak