26/10/2020 - Internationalt

FN med skarp kritik: Danmarks ghettoplaner overtræder menneskerettighederne


FN's højkommisariat for menneskerettigheder beder Danmark stoppe planerne om at rive boliger ned i de såkaldte 'ghettoområder'. Unionens særlige observatører kalder nedrivningsplanerne for et brud på internationale menneskerettigheder.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Danmarks ghettopakke fra 2019 bliver nu mødt af hård kritik fra et korps af observatører fra FN.

Ghettopakken, der bl.a. har til formål at omdanne store dele af udpegede ghettoområder til attraktive ældre- og ungdomsboliger, bliver i en officiel udtalelse fra FN's højkommisariat for menneskerettigheder kaldt for et direkte brud på retssikkerheden for udsatte grupper.

”Denne lovgivning, der er målrettet mod race-, etniske og religiøse mindretal, er en klar krænkelse af retten til lighed for loven og ligebehandling for domstolene," lyder det fra observatørerne.

FN's observatører finder det særligt bekymrende, at ghettopakken, der er blevet kaldt det største sociale eksperiment i dette århundrede, og som får betydning for 11.000 mennesker, der skal finde sig et nyt hjem, ikke er blevet prøvet ved de danske domstole. Det udvander beboernes retssikkerhed, da de tusindvis af mennesker skal finde sig et nyt hjem. Og med salget af mange af de nye boliger frygter observatørerne, at mange beboere sættes på gaden uden nogen reelle rettigheder. 

 

Diskriminerende politik

Folketingets ghettoplan er desuden betænkelig på grund af dens definition af ghettoer. Den officielle definition beror på, at hvis et boligområde, der møder to ud af fire kriterier som bl.a. uddannelsesniveau, indkomst og kriminalitet, består af en procentvis overvægt af 'ikke-vestlige' indvandrere, så er det en ghetto. 

Men det er diskriminerende og direkte racistisk, mener observatørerne, da den danske definition af 'ikke-vestlig' kan oversættes til ikke-hvid og ikke-europæisk. 

”Brugen af ​​et sådant sprog stigmatiserer også individer, der tilhører eller opfattes som at tilhøre Danmarks racemæssige, etniske og religiøse mindretal. Stigmatiserende love som Ghetto-pakken risikerer at intensivere og forankre fremmedhad og racediskrimination over for beboere i Danmark, der er eller opfattes som 'ikke-vestlige'", lyder det fra observatørerne.

Derfor opfordres Danmark på det kraftigste til at droppe alle planer om at fjerne folks boliger.

”Vi opfordrer Danmark til at respektere sine forpligtelser i henhold til menneskerettighederne med udgangspunkt i, at alle mennesker, simpelthen fordi de er mennesker, skal nyde alle menneskerettigheder uden forskelsbehandling af nogen grund.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak