24/08/2020 - Retssikkerhed

Fri proces i frit fald


Nye tal fra Justitsministeriet viser et markant fald i antallet af sager, der får bevilget fri proces, og det kan få stor betydning for retssikkerheden. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Et udvalg nedsat af justitsministeren kigger lige nu på rammerne for fri proces og retshjælp. Og det ser ud til at være på tide. 

I hvert fald viser nye tal fra Justitsministeret, at antallet af sager, der får bevilget fri proces, er faldet drastisk siden 2010.

Det skriver Advokatwatch.

I 2010 blev der ført 4291 sager ved de danske byretter, hvor en part havde fået bevilget fri proces, mens der i 2017 var 1952.

Til Advokatwatch kalder vicedirektør hos Justitia tallene for dybt bekymrende.

"Domstolsprøvelse er en stor økonomisk byrde, og hvis de ikke har penge, kan de blive nødt til at give efter for modpartens krav. Det kan f.eks. være, at man står i den situation, hvor modparten lige pludseligt kræver flere penge end aftalt, og så kan man blive nødt til betale, selvom man reelt ikke har pligt til det", siger hun til Advokatwatch.

Det er både antallet af førte sager med fri proces, antallet af ansøgninger til fri proces og antallet af bevillinger til fri proces, der er faldet siden 2010. 

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak