12/02/2020 -

Google hiver EU i retten - vil have kæmpebøde annulleret


EU-domstolen har onsdag indledt høringerne, hvor teknologigiganten vil argumentere for, at deres kæmpebøde skal annulleres, skriver Reuters. Bøden er den første af i alt tre bøder på i alt 8,25 milliarder euro.

Skrevet af Amalie Guldborg Olesen. Foto: Lloyd Carr, Shutterstock


Kampen mellem EU og Google intensiveres. Ved EU-domstolen er der onsdag startet en tre-dages høring, hvor Google kæmper mod en bøde på 2.4 millioner euro. Det er den ene af tre bøder, som tech-giganten er blevet pålagt af EU’s konkurrence-kommissær, Margrethe Vestager, for at have misbrugt deres markeds- og magtposition.

De tre bøder løber op på i alt 8,25 millioner euro. Og firmaet vil også argumentere mod Kommissionens beslutning fra 2017, der pålagde dem at skulle behandle deres konkurrenter på lige vilkår, skriver Reuters.

Google har blandt andet krævet af Android-mobilproducenter, at de eksklusivt skulle præ-installere Googles app på deres telefoner. Et andet kritikpunkt var, at de havde lavet regler og klausuler for deres kunder, der forlangte, at de skulle gemme deres bedste reklameplads til Google, og på den måde udelukkede det konkurrenterne fra de mest synlige placeringer.

”Googles søgefunktion fungerer som en de-facto kongemager. Hvis du ikke bliver fundet gennem den, så følger resten ikke med. Ingen virksomhed burde have lov til at misbruge sådan en position til at promovere deres egne services på bekostning af både deres konkurrenter og i lige så høj grad deres brugere,” siger advokat Thomas Hopper, der rådgiver klienter som er Google-kritiske, til Reuters.

Det forventes, at domstolen vil nå frem til en afgørelse næste år, der kan blive principiel og afgørende for, hvordan EU fremover kan gå op mod de tunge drenge inden for tech-industrien. Ligeledes er den vigtig for de mange virksomheder og industrier, der er afhængige af Googles services, som blandt andet er dem, Thomas Hopper er rådgiver for.

Hos EU har de heller ikke tænkt sig at lægge sig fladt ned. I kraft af sin nye position som Europas digitale chef har Margrethe Vestager fået endnu mere fokuseret styrke bag sig og har allerede annonceret, at der er flere forslag på vej til, hvordan man kan imødegå de store virksomheders dominerende position.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak