13/03/2020 - Artikel

I Kina er det techgiganterne, der skal stoppe corona


Ifølge Politiken har Tencent og Alibaba udviklet apps, der via brugeradfærd og geolokation kan identificere, hvilke borgere der er i risiko for at være smittet med corona. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


Det var i Kina, det hele startede. Og det kan også være i Kina, at det hele slutter. For mens man i resten af verden lige nu kæmper for at inddæmme og begrænse smitten af corona, så har de kinesiske techgiganter Tencent og Alibaba udviklet apps, der kan kategorisere befolkningen og deres smitterisiko. 

Det skriver Politiken torsdag.

Myndighederne opfordrer befolkningen til at installere en app, der i realtid kan fortælle, om de udgør en smitterisiko, og om de skal gå i karantæne eller holde sig fra offentlig transport, indkøbscentre og andre offentlige steder. Systemet fungere ved, at brugerne scanner diverse QR-koder, som er opsat ved ind- og udgange til færdselsårer og steder, hvor der er mange mennesker. 

Avisen skriver, at både Tencent og Alibaba har lavet hver deres app til kategorisering af befolkningen. Tencents version kan tracke, hvor brugeren har befundet sig i de seneste to uger, og kan hermed afgøre, hvem folk har været i kontakt med, og om de har været i nærheden af højrisikoområder.

Alibabas version kan dog endnu mere, da firmaets datasæt om kineserne er endnu større. Ifølge techgiganten selv kan de med 96 % sandsynlighed udpege, hvorvidt brugeren er smittet eller ej. 

Og mens der ikke er et direkte påbud om at installere appen, så opfordrer myndighederne til, at borgerne gør det. Politiken skriver, at man hos New York Times har analyseret koden bag appen, og her er der flere indikationer på, at data indsamlet via appen sendes videre til politiet og myndighederne uden samtykke.

Spørgsmålet er, om det er teknologien eller lovgivning, som det er set i Danmark, der er det mest effektive middel i kampen mod corona. 

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak