24/03/2020 - COVID-19

I Norge løslader de på grund af corona


Med direkte henvisning til de personisolerende restriktioner, der er fulgt med coronakrisen, er en mand i Norge blevet løsladt fra den varetægtsfængsling, han har siddet i siden januar. Også afsonere af fængselsdomme løslades før tid.

Tekst: Dan Poulsen. Billede: Screendump, bearbejdet, af Rett24-artikel.


Retten Vestfold Tingrett syd for Oslo mener, at der er risiko for, at den 38 årige mand gentager kriminaliteten, han mistænkes for, men løslader ham alligevel på grund af de store ændringer, krisetiltagene har trukket ned over fængslerne. Retten konkluderer, som gengivet i det norske juridiske nyhedsmedie Rett24:

”Retten legger til grunn at Ringerike fengsel, som flere andre fengsler, på grunn av koronapandemien har innført tiltak som i betydelig grad begrenser, og kanskje også helt eliminerer, de innsattes muligheter for slike aktiviteter, sosial omgang og fremstillinger som vanligvis er forbundet med varetektsfengsling når den skjer uten straffeprosessuelle restriksjoner”.

 

Nærmer sig isolation

Tiltagene, der er indført for at hæmme spredningen af coronasmitte, vurderes af retten til, at den sigtede 38-åriges ophold i fængslet nærmer sig at være isolation, samt at han ikke kan følge det behandlingsoplæg, hans psykiske lidelser kalder på. Eller som Rett24 skriver på originalsproget:

”at han for tiden er tilnærmet isolert, og at han heller ikke gis mulighet til å følge opp det behandlingsopplegg han i lengre tid har hatt for sine psykiske plager”.

Den norske anklagemyndighed bad i sidste uge om, at mandens varetægtsfængsling blev forlænget i fire uger. Men det er altså nu blevet afvist med direkte henvisning til de, på grund af corona, ændrede forhold i fængslet. Anklagemyndigheden har ikke anket kendelsen.

 

LÆS OGSÅ: Den længste varetægtsfængsling forlænget på grund af Corona

 

Hjælp til balancering

Anklagemyndigheden bliver af Rigsadvokaten udpeget som en afgørende spiller, når det i den kommende tid handler om at få balanceret - eller sikret de rette proportioner, hvis vi skal bruge de termer, der lægges til grund for varetægtsfængslinger herhjemme - hvad, hvem, og hvor længe der skal varetægtsfængsles.

Ifølge Rett24 nævner Rigsadvokat Jørn Sigurd Maurud, at Højesteret måske skal på banen for at vurdere ’forholdsmessigheten’ i den nye situation, som corona har skabt, og give landets retter nogle rettesnore.

Jørn Sigurd Maurud kommenterer ikke den konkrete sag med den løsladte 38 årige, men han uddyber om balanceringen:

”Det er ingen tvil om at tyngre forhold for den som begjæres fengslet må tas med i forholdsmessighetsvurderingen som må foretas i en fengslingssak”.

 

Ja til hårdere indgreb

Dog fortsætter udtalelsen ovenfor fra Rigsadvokaten med en formulering, der også peger i den modsatte retning for varetægtsfængslede. Nemlig mod, at også de skal være indstillede på mere indgribende beslutninger fra retten.

”Det er viktig fremover at påtalemyndigheten bidrar til at denne vurderingen blir tilstrekkelig balansert, ikke minst dersom det er en kvalifisert fare for nye lovbrudd som grovt krenker andre borgeres liv, helse eller frihet. I en slik situasjon vil forholdsmessighetsvilkåret etter mitt syn kunne være oppfylt selv om den siktede utsettes for et varetektsregime som er mer inngripende enn normalt”.

Jørn Sigurd Maurud vurderer altså, at proportionaliteten kan tale for en varetægtsfængsling, selv om den, i en coronatid, reelt vil være et større indgreb end normalt.

 

Også afsonere af fængselsdomme løslades

Nett24, et norsk netmedie for advokater og jurister, der ligesom K-News publicerer uafhængig journalistik og debat, følger retsvæsenet i Norge tæt. Og de fortæller, at også afsonere af fængselsdomme er løsladt før tid på grund af corona.

I sidste uge blev der skrevet rundt til norske fængsler, at dem med dom under 90 dage kunne løslades 10 dage før tid. Dømte med domme over 90 dage kan løslades 20 dage før. Mens indsatte med dom over seks måneder kan løslades 30 dage før tid.

Det var allerede 15.marts at kriminalomsorgen - den norske pendant til kriminalforsorgen - rundsendte retningslinjer for 'fremskutt løslatelse - [...] grunnet utbrudd av coronavirus". Og de skriver at "Adgangen til å gi fremskutt løslatelse etter dette rundskrivet gjelder i alle typer fengsler, og det forutsettes at tiltaket benyttes aktivt for å minimere smitterisikoen.". 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak