05/08/2020 - Teknologi

New York annoncerer ny lovgivning, der skal gøre det lettere at sagsøge techgiganterne


Det nye lovforslag kommer i forlængelse af den netop overståede høring i Repræsentanternes Hus, hvor Apple, Google, Facebook og Amazon stod skoleret over for anklager om for meget magt.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


Det skal være lettere at stille de store techgiganter til ansvar for deres monopollignende magtpositioner i det amerikanske samfund.

Sådan lyder begrundelse for indførelsen af en ny lov i den amerikanske stat New York, der skal modernisere statens 100 år gamle såkaldte 'antitrust'-lovgivning (begrebet antitrust kan sammenlignes med konkurrenceret og stiler efter fair og lige konkurrence på det frie marked).

Det skriver den engelske avis The Guardian.

Under gældende lov i delstaten har virksomheder frit kunnet underbyde varer til en pris, der til sidst ville give virksomheden et tab, men som samtidig kunne drive andre konkurrenter ud af markedet. 

Den nye lov kommer på bagkant af en stor høring i Repræsentanternes Hus i sidste uge, hvor CEO's fra de fire store techgiganter Apple, Google, Facebook og Amazon stod skoleret og skulle forholde sig til anklager om national konkurrenceforvridning og uforholdsmæssig stor magt i forhold til forbrugeres handlemønstre og amerikanske borgeres adgang til information og mulighed for fri demokratisk debat.

Udtalelserne fra Tim Cook, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai og Jeff Bezos har vakt stor harme flere steder i USA og på den internationale scene, da de alle på hver deres måde underkendte det politiske pres og de kritiske spørgsmål og slog dem hen ved at påpege vigtigheden af deres virksomheders virke for den amerikanske og globale økonomi og muligheden for at binde verden sammen. Senator Mike Gianaris, der er en af støtterne til det nye lovforslag i New York, kalder loven vigtig for at bryde med techgiganternes magt. 

”Uanset om det er de eksisterende love, der ikke er stærke nok, eller de eksisterende love, der ikke håndhæves, føler de (techgiganterne, red.) sig tydeligvis usårlige. Det er et mikrokosmos af hele problemet. De er blevet for økonomisk magtfulde, hvilket fører til, at de bliver for magtfulde politisk, og de føler, at de kan slippe af sted med ting, som ingen andre kan, ”siger han til The Guardian.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak