14/07/2023 - Privacy Shield

Ny aftale gør det igen muligt at sende persondata til USA


Siden Schrems II-afgørelsen i 2020 har det ikke været muligt at dele persondata lovligt mellem EU og USA. Men nu har USA vedtaget et sæt nye regler, og EU-US Data Privacy Framework er trådt i kraft.

Tekst: Cecilie Uhre


Efter Schrems II-afgørelsen ved EU-domstolen i 2020, der fandt det tidligere Privacy Shield ugyldigt, har både EU og USA arbejdet på at lave nye regler for datadeling. Og nu er de her så, EU-US Data Privacy Framework.

Det primære i den nye aftale er, at modtageren i USA skal være omfattet af EU-US Data Privacy Framework, der er en godkendelsesordning, som selskaber i USA kan tilslutte sig. Det skriver DAHL Advokatpartnerskab i en opdatering om emnet på deres hjemmeside.

De oplyser derudover, at den nye ordning svarer til de tidligere ordninger Safe Harbor og Privacy Shield.

Ifølge udlægningen fra DAHL Advokatpartnerskab kan modtageren i USA med hjælp fra den nye ordning behandle data, som var de inden for EU. Og de behøver derfor altså ikke, at indgår SCC’er (standardiserede overførelsesaftaler), da den nye ordning bliver overførelsesgrundlaget for tredjelandsoverførelser.

 

En løsning for nu

Da principperne for den nye aftale blev annonceret tilbage i marts 2022, snakkede vi på K-NEWS med Tim Krarup Nielsen, der er advokat og partner hos DAHL Advokatpartnerskab og har speciale i blandt andet persondata og datasikkerhed.

Han er en af de kilder sammen med Søren Sandfeld Jakobsen, som vi på K-NEWS, løbende over de sidste år, har haft som deltager i vores podcast Magtens Tredeling, fordi GDPR, Schrems og transatlantisk dataoverførsel, som bekendt er et emne, der dukker op igen og igen. Og derfor igen og igen er aktuelt at få diskuteret og forklaret.  

I marts 2022 sagde Tim Krarup Nielsen, at han ikke var i tvivl om, at der ville komme endnu en Schrems-sag.

“Så snart det her nye Privacy Shield II er implementeret, så vil Schrems og hans non off your business-organisation (NOYB) formentligt gennemgå det, og hvis de ikke mener, at den er lige som den skal være, så vil de prøve at få den testet ved en domstol igen.”

Derfor skriver DAHL Advokatpartnerskab også i anledning af den nye aftale, at vi næppe er i mål men:

”Der er i det mindste en løsning på plads, som forventes at holde de næste par år.”

De oplyser også, at Max Schrems allerede har meddelt, at EU-US Data Privacy Framework vil blive udfordret ved EU-Domastolen.

 

De gamle problemer

Hvis vi slår blikket tilbage for at se på nogle af problemerne med den gamle aftale, Privacy Shield, så var det, at den ikke beskyttede borgernes data godt nok. 

”Det signal, EU-Domstolen sender med den her afgørelse, er, at vi står vagt om EU-borgernes grundrettigheder. Vi står her vagt om borgernes beskyttelse af deres persondata, det gør vi uden at vakle, og det gør vi også over for USA. Så det er et meget klart signal om, at ja, man kan tage alle mulige handelspolitiske overvejelser ind, men det ændrer altså ikke ved, at vi står vagt om dem, og det kan have en pris i vores samarbejde med USA – men so be it,”  sagde Søren Sandfeld Jakobsen, der er professor i Informationsret på Copenhagen Business School og advokat hos Gorissen Federspiel i en artikel og et afsnit af Magtens Tredeling på K-NEWS i 2020, hvor han sammen med Tim Krarup Nielsen fra DAHL Advokatpartnerskab forsøger at stille skarpt på, hvad Schrems II-afgørelsen betød dengang.

Du kan læse artiklen HER

Eller lytte til afsnittet HER

I november 2022 var de to advokater igen i podcaststudiet for at tale om det dengang nye udkast til EU-US Data Privacy Framework. Og her sagde Tim Krarup Nielsen blandt andet:

”Kommissionen har været inde over for at få det her til at virke. Den nye aftale bruger alle de lækre nøgleord fra dommen, fordi der har siddet nogen og hjulpet med det her, så den får den optimale chance.”

I samme afsnit diskuterer de to advokater også, hvor tilfredsstillende eller måske utilfredsstillende, det er, at det primært er aktivister som østrigske Max Schrems eller ligesindede danskere, der udkæmper de her privacy-slag.

Du kan lytte til alt det HER
 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak