17/06/2024 - Konkurrence

Schultz-opkøb er en ”gamechanger”


Hos Djøf Forlag finder man den ny konkurrencesituation bekymrende. Ifølge direktør Anette Wad er det oplagt at overveje, hvorvidt man skal indbringe sagen for konkurrencemyndighederne. Men der har aldrig været større konkurrence på markedet for juridisk informationssøgning i Danmark, lyder det fra direktør i Karnov Group Denmark Troels Engström Nielsen.

Tekst og billede: Rasmus Lehmann Hylleberg


Billede: Direktør for Djøf Forlag Anette Wad og udsnit af pressemeddelelse fra Karnov

 

Karnovs opkøb af Schultz kom som et chok for mange, da nyheden landede onsdag. Hos Danske Advokater, der har været en stor del af Schultz’ arbejde rettet mod advokatsegmentet, kaldte direktør Paul Mollerup det ”en sorgens dag”, da det stod klart, at det, der skulle have være en stor spiller i det danske marked for juridisk informationssøgning, og dermed en konkurrent til Karnov, ikke lykkedes i denne omgang. Med i købet følger både Schultz Legal Research, men også hele Schultz’ mangeårige kommuneløsning, som Karnov nu overtager.

Hos Djøf Forlag kalder administrerende direktør Anette Wad opkøbet for en ”kraftig udvikling” og en ”gamechanger.” Hun frygter, at Karnovs nylige position på markedet vil vise sig at blive et de facto monopol.

”Vi har jo alle dage kigget på Karnov som havende næsten monopol, og nu nærmer vi os jo en situation, hvor de har de facto monopol. Vi har støttet Danske Advokater i indtil flere klager til konkurrencemyndighederne tidligere, men har fået afvist sagerne med henvisning til mangel på ressourcer,” siger hun og uddyber, at det i hendes optik er oplagt at overveje, hvorvidt opkøbet er noget, man vil indbringe for konkurrencemyndighederne.

”Og jeg tror da, vi skal overveje vores position her – det kigger vi ind i, også sammen med Djøfs hovedorganisation om der er noget vi kan gøre gældende her,” siger hun til K-NEWS.

Hos Karnov forstår direktør Troels Engström godt bekymringen. Men han afviser, at der er tale om monopolstatus.

”Det er meget vigtigt at understrege – jeg ser ikke markedet i Danmark som mindre konkurrencepræget, tværtimod, der er mange aktører og masser af konkurrence på det danske marked,” siger han til K-NEWS.

Og han har derfor svært ved at se, hvordan Djøf vil få held med at vinde en sag ved konkurrencemyndighederne, lyder det.

”Det må jo stå for Djøfs egen regning. Denne handel ligger under grænseværdien for, hvornår det skal igennem Konkurrencestyrelsen.”

Troels Engstrøm web

Foto: Direktør hos Karnov Group Denmark, Troels Engström Nielsen (PR)

 

Hos Schultz lød begrundelsen for opkøbet blandt andet, at markedet var for svært at etablere sig i. Og det genkender Anette Wad, der skyder bolden over på Karnovs banehalvdel.

”Det er et meget svært marked. Og det er svært, fordi Karnov sidder på alle de historiske domme, og det er derfor meget svært at skaffe sig adgang til dem. Og det er også det, som Schultz Legal Research faldt på, at man tør ikke, ikke have adgang til dem,” siger hun og uddyber:

”Det er ikke Karnovs skyld, at det er svært for andre. Man kan sige, man har overladt det at sikre adgang til domme gennem de sidste 150 år til en privat aktør, det burde måske i virkeligheden have været en statslig opgave.”

Troels Engstrøm peger på, at det jo står alle frit for at købe sig adgang til domme fra det danske retsvæsen – noget der har været en integreret del af Karnovs forretning i flere årtier.

”En af årsagerne til at vi har haft den succes, vi har haft, og den kundetilfredshed vi har, det er jo fordi, vi har haft de her domme. Jeg kan ikke forholde mig til, om det skulle have været en statslig opgave, jeg forholder mig til den situation, vi er i. Vores kerne i forrentningen er jo vores forfattede indhold, og det er jo unikt hos os.”

 

Priser og ny lovgivning

Anette Wad er særligt bekymret for de offentlige kunder og de mindre advokathuse, som, hun mener, får svært ved at betale for adgangen til Karnovs database af historisk og forfattet indhold.

”Det vækker bekymring for så vidt angår de mindre advokathuse, som det vil være en stor udgift for, og vi tænker på kommunerne, som jo er vores medlemmer i Djøf.”

Hos Karnov forstår Troels Engström bekymringen men understreger, at opkøbet aldrig har haft til formål at skrue priserne op.

”Karnov sætter jo prisen ud fra, hvad det er for en værdi og hvilke produkter, vi leverer til kunderne. Og det har vi gjort de sidste 150 år. Min umiddelbare kommentar er, at jeg har forståelse for bekymringen, men vi har ikke købt Schultz for at skrue priserne op, men for at forbedre vores værditilbud til kunderne. Vi kan se, at kunderne hos Schultz har søgt en anden pakkestruktur, end den vi kan tilbyde, og det kommer vi jo selvfølgelig til at kigge på de næste måneder.”

Fra en af de andre spillere på markedet for juridisk informationssøgning, Pandektes, lyder der kritik fra stifter Casper B. Laursen. I et LinkedIn-opslag kobler han opkøbet af Schultz sammen med en potentiel forstående overtagelse af Karnov fra to store amerikanske kapitalfonde. Og så påpeger han det i hans øjne bemærkelsesværdige i, at opkøbet af Schultz sker blot tre uger inden en ny ændring af konkurrenceloven træder i kraft den 1. juli. Altså L121 som kan kræve visse fusioner anmeldt, hvis fusionen vurderes at ville hæmme den effektive konkurrence betydeligt.

Ifølge Troels Engström er det dog helt ved siden af skiven at koble de ting sammen.

”Det her er et opkøb, som har taget mange måneder at få plads, og det er et opkøb, der også havde fundet sted, hvis vi havde overskredet den 1. juli, så der er ingen sammenhæng mellem de to ting.”

K-NEWS har kontaktet Casper B. Laursen for en uddybende kommentar til hans LinkedIn-opslag, og hvordan han ser koblingen mellem lovforslaget L121 og Karnovs opkøb af Schultz. Men han har ikke svaret tilbage på vores henvendelser.

Hos Djøf Forlag vil man nu se sin egen strategi efter i sømmene, lyder det fra Anette Wad.

Anette Wad2

”Vi kommer til at skærpe os – det betyder, at vi i lang tid har set os selv som et alternativ til Karnov, fordi vi har så tungt og vigtigt indhold i form af de lange lovkommentarer.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak