03/05/2018 -

'Magtens Tredeling' ep. 2.12 - Smart assistants - når big data invaderer privatsfæren


Det er blevet populært med stemmestyrede systemer og servicerobotter, som kan lette vores hverdag og rede os for trivialiteter såsom støvsugning, navigation og kedsomhed, men hvad er det vi lukker ind i vores hjem og intimsfære? Med i studiet i dag er advokat Mandeep Singh Rathour og dataetisk rådgiver Pernille Tranberg. 

RedaktionenVi lever på nettet, og nettet lever af os. Hver dag bliver borgere støvsuget for private oplysninger gennem apps, sociale medier og sågar noget så simpelt som likes. Det anslås nu, at Facebook-algoritmer kortlægger din personlighed, for eksempel kan algoritmen ved analyse af 300 likes kende din personlighed mere præcist end din partner. Men er det ikke ved at være 'common knowledge', at alt, hvad vi taster på en skærm, eksisterer i cyberspace?


Når computeren er slukket og mobilen er lagt væk, så er vi helt private. Eller hvad? Hvad er det præcist, vi lukker ind i vores personlige sfære, når vi anskaffer digitale-butlere som Microsofts Cortana, Amazons Alexa og Google assistant? Kan det virkelig passe, at når vi har en privat samtale med vores partner om, hvilken bil vi skal købe, at vores Facebook og Instagram så eksploderer med reklamer om det samme den følgende dag? Kan og må de digitale assistenter lytte med, når de ikke aktivt er blevet aktiveret? Indsamling af personlige data er blevet en stor industri, som går under navnet ’Big Data’, og i dag vil vi blive klogere på, hvad det er for en størrelse!


I den næste time vil vi sætte moderne teknologi og privatlivets fred under spot!

 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak