13/02/2020 - Taxo 1, 2020

Taxo: Politiske agendaer spænder ben for forenklet skattesystem


Politikere lader egne politiske interesser spænde ben for et nyt og mere forenklet skattesystem. Sådan sagde tidligere skatteminister Karsten Lauritzen i en artikel for Berlingske d. 15. november i kølvandet på statens IT-råds kritik af boligskatteaftalen. I det nye nummer af Taxo forholder vi to skatteordfører for kritikken.


Q: Karsten Lauritzen udtaler, at politikere lader egne politiske interesser spænde ben for et nyt og mere forenklet skattesystem – hvad mener du om det?

Louise Schack Elholm: Jeg er enig med Karsten Lauritzen.

Kathrine Olldag: Jeg er enig i, at der indimellem er en tendens til at flytte fokus fra det fælles mål og i stedet prioritere hensynet til egne politiske interesser. Genopretningen af Skat har brug for stabilitet, tålmodighed og pragmatisk fokus, mere end flygtige politiske strømme.

Q: Hvis du er enig i det, hvorfor gør I så ikke mere for at se ud over egne interesser for at fremme det fælles mål?

Louise Schack Elholm: Jeg synes også, vi gør, hvad vi kan, for at gøre det så enkelt som muligt. Det, der gør skatten kompliceret, skyldes ofte en politisk prioritering om, at der er noget, der er vigtigere end et enkelt skattesystem, såsom at adfærdsregulere. I Venstre vil vi fx gerne have, at det skal kunne betale sig at arbejde, og derfor er vi fortalere for et jobfradrag, selvom det gør skatten mere kompliceret.

Kathrine Olldag: Jeg oplever, at der er ret stor vilje til at gøre noget ved det. Men man skal også holde sig for øje, hvad det er, man egentlig ønsker at forenkle. Faren ved at forenkle selve skatten er jo, at man kommer til at køre med damptromle hen over alle de mennesker, man egentligt gerne vil hjælpe. Men hvis man kan forenkle på selve administrationen, gøre skattereglerne tilgængelige for folk i et letforståeligt sprog, så tror jeg, vi kan vinde meget.

LÆS HELE ARTIKLEN HER

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak