24/06/2020 -

Tysk højesteret sætter en kæp i hjulet på Facebooks dataindsamling


Står det til Tysklands højesteret, må Facebook ikke længere sammenkøre brugernes data fra forskellige sociale medier såsom WhatsApp og Instagram uden brugernes accept. Den afgørelse er Facebook dog ikke enig i.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen


Er det konkurrenceforvridende, hvis man som virksomhed er dominerende på indsamling af brugeres data?

Det spørgsmål har Tyskland som det første land bragt for domstolene, hvor den tyske højesteret netop har givet konkurrencemyndighederne medhold i en sag mod Facebook. Det skriver Berlingske. 

De tyske konkurrencemyndigheder mener, at Facebook misbruger deres dominerende stilling på markedet til at indsamle oplysninger om brugerne uden deres samtykke, når de – uden brugerne har givet lov til det – indsamler data om brugerne fra deres forskellige sociale medier.

Det har højesteret nu givet konkurrencemyndighederne ret i, hvilket vil sige, at Facebook ikke længere må kombinere data fra f.eks. WhatsApp og Instagram, medmindre brugerne selv har givet deres accept til det.

”Hvis data indsamles og udnyttes ulovligt, er det muligt at rejse konkurrencesag for at forhindre misbrug af en stærk markedsposition,” lyder det fra Andreas Mundt, der er direktør hos de tyske konkurrencemyndigheder, Bundeskartellamt.

Facebook har dog ikke tænkt sig at lægge sig fladt ned. Derimod venter de på, at sagen skal genoptages ved appelretten i Düsseldorf.

”Der vil ikke ske umiddelbare ændringer for folk eller virksomheder, som bruger vores produkter i Tyskland,” siger Facebook.

Ifølge myndighederne havde Facebook 32 millioner månedlige brugere, hvilket er lig med en markedsandel på 95 procent blandt sociale medier, i 2019.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak