13/05/2021 -

Udelukkelsen af Trump fra Facebook var en klog og afbalanceret beslutning


Siden januar i år har det ikke været muligt at finde tidligere præsident Trump på mange af de store, sociale medier. I sidste uge opretholdt Facebook deres beslutning om en fortsat udelukkelse. Trump mener, at der er tale om en række radikale venstreorienterede, der har fjernet hans ytringsfrihed, fordi de er bange for sandheden. Herhjemme kalder direktør for Justitia det for en klog og afbalanceret afgørelse.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen Foto: Shutterstock


Den 6. januar i år blev den amerikanske kongres stormet af Trump-tilhængere iført horn og føderale flag, der ønskede at få resultatet af det præsidentielle valg omstødt. Stormningen kostede fem mennesker livet, og mere end 140 mennesker blev såret. Lige siden har den tidligere præsident Donald Trumps kontoer på diverse sociale medier været lukket ned, fordi flere frygtede, at hans lemfældige omgang med sandheden, særligt vedrørende svindel med valgresultatet, kunne risikere at føre til flere voldsomme sammenstød.

I onsdag i sidste uge opretholdt Facebooks eget udvalgte oversight board beslutningen, og fastholdt at det var rigtigt, at fjerne Trump fra platformen umiddelbart efter den 6. januar, fordi hans tilstedeværelse på de sociale medier ”skabte et miljø, hvor der var en seriøs risiko for vold”, lyder det i boardets afgørelse. Boardet påpegede dog også, at Facebook skulle genoverveje beslutningen inden for de næste seks måneder, da platformen ikke blot kan fjerne folk på ’ubestemt tid’. Donald Trump har selv, ifølge New York Times, reageret på nyheden ved at udtale:

”Ytringsfriheden er blevet fjernet fra den amerikanske præsident, fordi de radikale venstreorienterede lunatics er bange for sandheden.”

En konkret og overhængende fare

Ifølge Jacob Mchangama, der er direktør ved Justitia, har Facebook og dets board dog truffet den helt rigtige beslutning.

”Det var efter min opfattelse en klog og afbalanceret afgørelse, der på den ene side anerkendte den konkrete fare, som Trumps ytringer udgjorde under og umiddelbart efter angrebet på Kongressen, men samtidigt fastslog at en tidsubestemt udelukkelse udgjorde en uproportionel og vilkårlig sanktion,” siger han til K-News.

Facebook skal nu træffe en endelig afgørelse inden for de næste seks måneder. Hvilke juridiske afvejelser ser du, som værende de vigtigste i den situation?

”At Facebook får fokus på at udvikle mere klare regler og så håndhæve dem på konsistent vis. Også igen vigtigt med proportionalitet. Der er trods alt en række brutale diktatorer på Facebook, så det er svært at se, at Trump skulle gøre sig fortjent til permanent exil.”

Du har tidligere udtalt, at du ikke mener, at en begrænsning af ytringsfriheden er den rette vej at gå i forhold til fx at komme racisme til livs. Hvad tænker du i denne situation?

”Trumps udelukkelse handlede ikke om racisme, men om hvorvidt han forherligede tilhængere, som angreb det amerikanske demokrati, og altså hvorvidt der var en konkret og overhængende fare. I en sådan situation, og i dette afgrænsede tidsrum, er der stærke holdepunkter for at fravige en indflydelsesrig person som Trump og den platform, som hans Facebook konto udgør.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak