21/10/2020 - Teknologi

USA sagsøger Google for brud på konkurrencereglerne


Ifølge det amerikanske Justitsministerium og 11 delstater udnytter Google sin magt og position i markedet på en sådan måde, at det er i strid med gældende konkurrencelovgivning.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Lloyd Carr/Shutterstock


Google har for meget magt.

Sådan har beskyldningerne de seneste par år lydt fra flere sider, og techgiganten er da også blevet pålagt anseeligt store erstatningsbeløb for udnyttelse af deres magtposition. F.eks. blev Google tilbage i juni anklaget af en føderal domstol i San Jose, Californien, for misbrug af deres magtposition, og dengang stod internetgiganten til en bøde på fem mia. dollars, ligesom også EU tidligere på året pålagde giganten en bøde på 8 mia. euro.

Nu kaster den amerikanske stat sig ind i kampen mod Google. Med et nyt søgsmål anklager det amerikanske Justitsministerium sammen med 11 delstater techgiganten for at udnytte sin magt bl.a. i forbindelse med profilerede søgeresultater, som stemmer overens med brugerens øvrige interesser og ageren online. 

Og mens Google tidligere har afvist alle anklager, særligt med argumentet om, at folk jo selv vælger Googles søgemaskine aktivt til, så kan det nye søgsmål være startskuddet til et endeligt opgør med de frie rammer, som Google opererer inden for. Det vurderer Christian Bergqvist, der er ekspert i konkurrenceret ved Københavns Universitet. 

"Denne gang går myndighederne ikke alene efter Googles selektive søgninger, men brugen af eksklusivaftaler, der blandt andet sikrer, at Google er præ-installeret på alle Android-mobiltelefoner. Derved er sagen langt stærkere end tidligere", siger han til dr.dk og påpeger, at Facebook og Amazon kommer til at følge sagen tæt, da den også vil få betydning for deres virke.

 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak