02/11/2023 - Magtens Tredeling #156

"Vi ser også advokatens børn på gaden"


Stenbroens Jurister har netop modtaget Dreyers Pris og med prisen én million kroner til deres forening for opsøgende retshjælp for gadens socialt udsatte. En gruppe mennesker, der ofte må spejde langt efter juridiske rettigheder, men som også præges af en bevægelse, hvor flere børn og unge ses på gadeplan blandt både misbrugere og hjemløse.Nok er problemerne ikke store på samfundsniveau. Men for landets allersvageste borgere, så er der masser af problemer. Alt fra at få adgang til offentlige ydelser, læge - og sundhedshjælp og tag over hovedet er nogle af de udfordringer, som samfundets socialt udsatte møder hver dag på gaden.

Det fortæller Maja Løvbjerg Hansen og Filip Soos, der begge arbejder som jurister hos foreningen Stenbroens Jurister. En forening, som netop har modtaget Dreyers Pris for deres arbejde for udsatte borgere på gadeplan i hele landet.

For det kan være svært at få prøvet sin ret, hvis man ikke engang er i stand til at møde op til en aftale, lyder det fra Maja Løvbjerg Hansen.

"Vi plejer at sige, at det er dem (de socialt udsatte, red.), der ikke kan overholde en aftale. Hvis vi laver en aftale om, at vi mødes i morgen klokken 10, og de kommer til tiden, så er vi ved at være så velfungerende, at man godt kan gå et andet sted hen og få hjælp," siger Maja Løvbjerg Hansen i den seneste episode af Magtens Tredeling.

Hos Stenbroens Jurister arbejder man derfor med at møde gadens borgere og hjælpe dem med alt fra bureaukratiske tvekampe med kommunerne om sociale ydelser, men også registreringer hos folkeregisteret.

Og netop registreringer er en af de helt store udfordringer lige nu. For som Maja Løvbjerg Hansen beskriver, så har hjemløsreformen medført et øget fokus på det, som hun kalder afregistrering af hjemløse hos kommunerne. Hør hendes uddybning af problematikken i ovenstående player eller find podcasten i den foretrukne podcast-app.

 

Mistrivende unge på gadeplan

Mens det mestendels er mennesker, der kommer fra belastede miljøer og ressourcesvage hjem, så ser foreningen også en bevægelse, der har fået medvind i kølvandet på corona.

For de møder flere og flere unge på gadeplan, der på grund af alt fra sociale forhold og mistrivsel i hjemmet søger et frirum fra virkeligheden. Men de unge skiller sig ud, da mange af dem bor rundt omkring på sofaer hos venner og bekendte, der måske selv har udfordringer i hjemmet. Uanset om de er unge hjemløse eller blot mistrives, så er fælles for de unge, som foreningen møder på gadeplan, at de bevæger sig i stofforbrugende miljøer. 

"Vi møder også advokatens børn på gaden", noterer Maja Løvbjerg Hansen sig, og det viser ifølge hende, at mistrivslen blandt unge desværre driver nogle unge ud i miljøerne på gadeplan, hvor stofbrugerne er. 

Du kan høre hele afsnittet via Magtens Tredeling i din foretrukne podcast-app. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak